Recept: Glutenfri pizza på blomkålsbotten

Pizza behöver inte innebära vitt mjöl och ett tjockt lager ost. Vill du ha en sommarfräsch pizza mitt i höstrusket ska du testa denna med cream cheese och brysselkål.

Blomkålspizza

Ingredienser

till 1 pizza

1/2 blomkålshuvud (ca 400 g)

2 ägg

Salt

Peppar

ca 1 msk kokosmjöl

ev mager ost

Kokosmjölet kan bytas ut mot till exempel fiberhusk eller annat mjöl. Mängden kan variera eftersom det beror på hur vattning blomkålen är.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, mixa sedan blomkålen till couscous-liknande korn i en matberedare eller riv med ett rivjärn.
2. Pressa ut så mycket vätska du bara kan ur blomkålen genom att forma den till små bollar och pressa.
3. Blanda samman blomkålen med alla övriga ingredienser för pizzabotten. Du kan behöver tillsätta lite mjöl eller fiberhusk beroende på hur mycket vätska du lyckats pressa ur blomkålen. Smeten ska vara fuktig men inte vattning. Om du tänkt ha ost på din pizza kan du riva ner ca 1/2-1 dl av valfri mager ost i smeten vilket gör att degen håller ihop bättre.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och forma din pizzabotten. Se till att du trycker ut smeten ordentligt så du får en tunn och fin botten.
5. Grädda bottnen i ugnen i cirka 15 minuter till du ser att botten börjar få lite färg.
6. Lägg på topping. Välj tomatsås eller cream cheese blandat med smaksättning som vitlök eller honung som bas. Toppa sedan med valfritt pålägg som till exempel brysselkål, soltorkade tomater, oliver, ost eller champinjoner.
7. Sätt in pizzan i ugnen i 10-15 minuter så osten smälter och blir gyllenbrun.
8. Ta ut pizzan och låt den svalna i några minuter.
9. Ringla över lite honung och strö eventuellt över ruccola och pinjenötter innan du serverar.

Foto: All Over Press