Recept: Nyttig och god mat på midsommarbordet

Laxrullar (10 port)

Du behöver:

10 st skivor rökt lax

150 g philadelphiaost

3 msk riven färsk pepparrot

Nymalen vitpeppar

Plastfolie

Såhär gör du:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie och blanda sedan samma philadelphiaosten med pepparroten. Lägg blandningen i mitten på laxen och rulla sedan laxen över smeten så att du får en lång rulle. Lägg in i frysen i 30 minuter. Ta bort plasten och skiva upp laxen i 1 cm breda skivor.

Spenat- och pinjenötspaj (4 port)

Du behöver:

200 g fryst spenat

1,5 dl bovetemjöl

1 dl dinkelfullkornsmjöl

100 g smör

1 msk blandade torkade örter

0,5 tsk salt

Smör eller olivolja till stekning

Salt och svartpeppar

0,5 purjolök

150 g getost

3 ägg

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

1 krm salt

Lite vitpeppar

100 g pinjenötter

Såhär gör du:

Tina spenaten något och sätt ugnen på 225 °C. Mät upp mjölet och lägg i smöret tillsammans med örter och salt. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i små pajformer med avtagbara kanter. Pricka skalen med en gaffel och grädda i 10 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryn spenaten i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela spenaten i pajskalen. Strimla purjolöken och lägg över spenaten. Skär osten i skivor och toppa pajen med. Vispa ägg, grädde och mjölk i en skål. Tillsätt lite salt och vitpeppar. Häll äggblandningen över pajerna och toppa med pinjenötter. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajerna har fått färg. Kan serveras ljumma eller kalla.

Coleslaw med valnötter

Du behöver:
Valnötter

4 dl finstrimlad vitkål

4 dl riven morot

1 rödlök (hackad)

3 msk majonäs

3 tsk dijonsenap

1 dl creme fraiche

Salt och grovmalen svartpeppar

Såhär gör du:
Mycket enkelt: blanda ihop allt och servera.

Nöttårta med fruktdekoration

Du behöver:
3 dl blandade nötkärnor

3,5 dl sötningsmedel

3 st äggvitor

Fyllning:

5 dl vispgrädde

2 msk kakao

Såhär gör du:

Värm ugnen till 150 grader. Mal nötterna och blanda dem med sötningmedel. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum. Vänd försiktigt ned äggvitorna i nötblandningen. Rita upp fyra rundlar, cirka 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Vispa grädden. Lägg bottnarna på ett fat, lägg vispad grädde emellan. Spritsa resten av grädden över tårtan och garnera med mandarinklyftor, apelsin eller annan valfri frukt. Pudra med kakao.

Foto: All Over Press
Källa