Recept: Såhär firar du 4th of July

Recept: Såhär firar du 4th of July

När man tänker på typisk amerikansk mat tänker man bland annat på hamburgare, macaroni and cheese, amerikanska pannkakor och milkshake. Eftersom dessa rätter även har blivit en del av vår egen mattradition kommer här några recept. Bjud in till fest och fira 4th of July!

Minihamburgare (8 st)

Du behöver:
300 g nötfärs

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

1 msk vatten

1 dl créme fraiche fetaost & soltorkade tomater

8 delade hamburgerbröd i fullkorn

salladsblad

skivad tomater

skivad rödlök

Såhär gör du:
Blanda färs, salt, peppar och 1 msk vatten. Forma små platta burgare. Bred crème fraiche på brödens snittytor. Lägg på sallad. Stek burgarna i smör ca 1 min per sida. Lägg ihop bröden med burgare, ost, tomat och lök emellan.

Macaroni and cheese (4 port)

Du behöver:
300 g pasta

3 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2,5 dl matlagningsgrädde

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 krm cayennepeppar

5 dl riven cheddarost

0,5 dl hackad persilja

2 msk ströbröd

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt koka upp under vispning. Tillsätt grädde, buljongtärning och peppar. Låt såsen koka i någon minut. Rör ner pastan och större delen av osten. Häll allt i en smord ugnssäker form. Strö över persilja, ströbröd och resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Amerikanska pannkakor (8 st)

Du behöver:
2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk strösocker

1 ägg

2,5 dl lätt filmjölk

2 msk smör- och rapsolja

Såhär gör du:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, filmjölk och smör- och rapsolja i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna. Stek ca 10 cm stora pannkakor på medelvärme i smör- och rapsolja i en stekpanna. När det börjar bildas bubblor på ovansidan är det dags att vända pannkakan. Servera med lönnsirap och blåbär.

Jordgubbsmilkshake (4 port)

Du behöver:
5 dl yoghurt med jordgubbssmak

6 dl mjölk

200 g frysta jordgubbar

4 dl vaniljglass

Såhär gör du:
Mixa alla ingredienserna i mixer eller matberedare. Häll upp i glas och servera, gärna med sugrör!

Key Lime Pie (12 bitar)

Du behöver:
15 digestivekex i fullkorn

125 g smör

Fyllning:

5 äggulor

4 dl kondenserad mjölk

1 dl pressad limesaft

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Rör ihop äggulorna i en bunke. Rör ner mjölk och limesaft. Häll smeten i formen. Grädda i ytterligare 15 min. Låt kallna. Låt den stå i kyl eller frys i minst 3 timmar. Låt den frysta pajen stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan servering. Sikta över florsocker. Garnera med vispad grädde och limeskivor.

Club sandwich med kyckling (4 port)

Du behöver:
500 g kycklingfiléer

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör- och rapsolja

200 g körsbärstomater

1 huvud romansallad

1/2 kruka rucola

4 skivor lufttorkad skinka

8 skivor formbröd, fullkorn
Senapssmör:

2 msk smör- och rapsolja

1 tsk dijonsenap
Sås:

2 dl gräddfil

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk finhackad gul lök

2 msk hackad gräslök

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Såhär gör du:
Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kylen i ca 30 minuter. Pensla kycklingen med smör- och rapsolja. Salta och peppra. Rör ihop senapssmöret. Dela tomaterna i halvor och salladen i bitar. Grilla skinkskivorna bara på en sida ca 1 min. Låt svalna på hushållspapper. Grilla kycklingen över glöd i 5-7 minuter på varje sida. Grilla brödet ca 1 minut på varje sida. Skär kycklingen i skivor och skinkan i strimlor. Lägg 4 bröd, sallad och tomater på portionstallrikar. Lägg på kycklingen och klicka på senapssmöret. Strö över skinkan. Dela bröden som är kvar. Lägg på dem och klicka över såsen.

Receptkälla
Foto: All Over Press