Recept: Sommarens bästa veggiemat

1. Varm quinoa med kikärtssallad (6 port)
Du behöver:
4,5 dl quinoa

1 vitlöksklyfta

3/4 tsk salt plus en nypa

2 tsk färsk citronsaft

1/2 tsk svartpeppar

5 msk olivolja

1 burk kikärtor (sköljda och avrunna)

1,3 dl hackade mandlar

3/4 dl urkärnade skivade svarta oliver

3/4 dl tärnad röd paprika

1 paket spenat

Såhär gör du:

Ta en kastrull med saltat vatten och låt det koka upp. Häll sedan ner quinoan och låt den koka färdig, ca 12 minuter. Häll av vattnet. Använd den platta sidan av en kniv för att mosa vitlöksklyftan och blanda den sedan med en nypa salt. Placera i en stor skål och rör ner citronsaft, svartpeppar och resterande salt – vispa ner oljan. Lägg ner quinoan, kikärtorna, mandeln, oliverna och paprikan i skålen och rör runt alltsammans. Servera på spenatbädd och ringla över lite olivolja.

2. Frittata med färska örter och ost (4 port)

Du behöver:

4,5 dl färsk babyspenat

1,3 dl basilikablad

1,3 dl persiljeblad

1/2 dl grovhackad gräslök

1,5 msk färsk dragon

2 grovt hackade vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

2 msk lättmjölk

2 msk olivolja

6 stora ägg

1,3 dl riven ost (manchego)

1/4 tsk nymalen svartpeppar

Såhär gör du:

Förvärm gallret och placera det en decimeter från värmen. Mixa spenat, örter, vitlök och salt i en matberedare. Tillsätt mjölken och olivoljan. Mixa tills blandningen ser ut som pesto. Ta en skål och vispa ihop äggen, vispa sedan ner spenatblandningen, 1/2 dl av osten och svartpeppar. Värm en tesked olivolja i en ugnspanna på medellåg värme, häll i äggsmeten och laga den utan omrörning i ca fem minuter. Strö över resten av osten. För över ugnspannan till ugnen och stek i 1-2 minuter tills den får en gyllene färg. Ta ut, skär upp och servera.

Läs mer: Recept på 5 veganska och proteinrika snacks

3. Grillade grönsaker med fetaost och basilika (6 port)

Du behöver: 

2,25 dl korngryn

Saften av 3 lime

1,5 msk honung

4 hackade vitlöksklyftor

3/4 tsk salt

3/4 tsk nymalen svartpeppar

En nypa chilipulver

1,3 dl olivolja

8 majskolvar, skurna på hälften

2 röda urkärnade paprikor

12 hela champinjoner

3 msk hackad färsk basilika

0,75 dl smulad fetaost

Såhär gör du:
Ta en stor kastrull med saltat vatten och koka majskolvarna tills de är mjuka, men ändå lite sega. Häll av vattnet. Vispa samman limejuice, honung, vitlök, salt, svartpeppar och chilipulver. Vispa ner oljan, men spara en tredjedel av den till senare. Pensla majkolvarna med denna blandning och pensla sedan svampen och paprikan med resten av blandningen. Värm en grill till medelhög värme, klä in i folie om det behövs. Salta grönsakerna lätt och grilla dem sedan lätt tills de är mjuka (ca 5-7 minuter per sida). Strössla över 1 msk av basilikan tillsammans med resten av blandningen över majsen. Lägg upp på tallrikar och lägg över resten av grönsakerna. Strö över resterande basilika och fetaosten.

4. Pastasallad med tomater och ädelost (6 port)

Du behöver:

3 msk olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

2 stora hackade vitlöksklyftor

2 tsk hackad färsk mejram

1 tsk salt

1 nypa paprikapulver

6-7 dl delade körsbärstomater

400 gram farfalle (pasta)

2,25 dl ruccola

2 dl smulad ädelost

Nymalen svartpeppar

Såhär gör du:

Vispa ihop olja, vinäger, mejram, vitlök, salt och paprikapulver i en skål. Tillsätt tomaterna och rör runt. Ställ åt sidan. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar tills den är al dente. Töm av vattnet och lägg pastan i en stor skål. Häll tomatblandningen över pastan och blanda väl. När blandningen har svalnat till rumstemperatur; blanda i ruccola, ädelost och svartpeppar efter smak.

Läs mer: 16 saker du bara förstår om du är vegetarian

5. Grillad babyaubergine med russin, pinjenötter och rosmarin (5 port)

Du behöver:

1,3 dl getost

1 msk finhackad rosmarin

1,3 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

0,5 tsk salt

6 babyauberginer, halverade på längden

Nymalen svartpeppar

3 msk russin

3 msk pinjenötter

Såhär gör du:

Blanda getost och rosmarin i en skål. Täck tätt med plastfolie och låt stå i kylen tills den ska användas. Ta en ny skål och vispa samman olja, vinäger och salt. Värm en grill till medelhög värme, och klä in i folie om det behövs. Pensla auberginerna med blandningen och krydda med salt och svartpeppar. Spara den resterande marinaden. Lägg auberginerna på grillen med den skurna sidan nedåt. Stäng luckan och låt dem vara inne i cirka 5-7 minuter tills de har fått lite färg, vänd en gång efter halva tiden. Ta bort auberginerna från grillen och bred den skurna sidan med getostblandningen. Toppa varje halva med russin och pinjenötter. Lägg tillbaka auberginen på grillen med den skurna sidan uppåt, låt ligga på till osten är något smält – cirka 30 sekunder. Ringla över resterande marinad och servera!

Foto: All Over Press