Heta tacotrenden är både vegansk och koreansk

Heta tacotrenden är både vegansk och koreansk

En smarrig tacokväll behöver inte betyda kött. Den här koreanska barbeque-tacon är helt vegansk och väldigt lätt att älska.

Läs mer: Det här är Baaam

Tycker du också att fredagskväll är synonymt med tacos? Bjud på en vegansk variant nästa gång. Den koreanska grillsåsen är så god att den skapar cravings. Den är het, men inte för het, och passar även utmärkt att hälla upp på flaska och ha till maten som en kryddig lyx-ketchup. Receptet kommer från Mattias Kristianssons bok ”Vegan BBQ”.

Blir du sötsugen efteråt? Då är de här sockerfria ice cream sandwiches dagens bästa tips!

Vegansk tacos för 4 portioner:

400 g vegokött, t ex sojabitar eller fast tofu

Koreansk grillsås
1 dl gochujang


0,5 dl ketchup


0,5 dl sojasås


2 msk agavesirap


1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor

salt

svartpeppar

Till servering
4 tortillabröd


2 vårlökar

guacamole

syrad eller picklad rödlök
1 msk svarta och/eller vita sesamfrön

limeklyftor

Gör så här:
1. Blanda ihop gochujang, ketchup, sojasås, agavesirap, vitvinsvinäger, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar i en skål.
2. Vänd ner vegokött eller fast tofu i såsen och låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
3. Trä upp vegokött eller tofu på grillspett och grilla tills de får fint med färg.
4. Lyft över på en tallrik och ringla över resterande grillsås.
5. Värm tortillabröden och strimla vårlökarna.
6. Fyll tortillabröden med det grillade vegoköttet och toppa med strimlade vårlökar, guacamole, syrad eller picklad rödlök

och sesamfrön. Servera med limeklyftor.

Det här ljuvliga recept från Mattias Kristianssons senaste bok Vegan BBQ.

Det här ljuvliga recept från Mattias Kristianssons senaste bok Vegan BBQ.

Vill du ha fler veganska recept? Spana in den här rödbetsburgaren med valnötsröra

Foto: Linus Hallgren