Så äter du bäst innan morgonträningen

Så äter du bäst innan morgonträningen

Frukost innan passet sätter grunden för effektiv träning med snabba resultat. Här är bästa maten för just din träningsform!

Om du skippar frukosten innan du tränar på morgonen kommer du inte orka prestera lika mycket, på grund av låga glykogennivåer. När du vaknar efter en natts sömn är dessutom nivåerna av stresshormonet kortisol höga, vilket tillsammans med lite glykolen i systemet hämmar musklernas tillväxt.

Att äta något innan morgonträningen är alltså superviktigt. Men vad och när ska du då äta för att maxa resultatet?

Den amerikanska nutritionisten Molly Kimball säger till tidningen Shape att du borde äta något litet minst 20-30 minuter innan passet, om du vill få ut så mycket som möjligt av träningen. Vad du bör äta beror på vilken aktivitet du har tänkt att utöva.

Missa inte! 4 knep som gör armhävningar lättare

Lätt träning

Om du ska träna något lättare, till exempel gå en promenad eller yoga krävs inga stora mängder av kolhydrater innan. Du kommer orka ändå! Att äta mycket fibrer kan göra din mage utblåst och gasig, vilket inte heller känns så skönt innan ett pass. Testa istället något proteinrikt. Till exempel ett hårdkokt ägg, grekisk yoghurt eller en proteinbar.

Lång och intensiv träning

Om du tänker köra ett tufft träningspass som varar i ungefär 1-1,5 timma kan det vara bra att ladda upp med runt 30-40 gram kolhydrater för att orka prestera maximalt. Då får du härlig energi, men känner dig inte för tung i kroppen. Ät gärna lite protein också, ungefär 10 gram. Ett toppenalternativ är en god smoothie och en banan eller en smarrig avokadomacka. Fyll gärna på med både protein och kolhydrater även efter passet, för att ge kroppen återhämtning.

Läs även 3 roliga intervallpass som garanterat får dig att springa snabbare

Kort och intensiv träning

Vill du istället börja morgonen med ett intervallpass eller kanske HIT-träning? Då finns risken att du mår lite illa om du har ätit för mycket innan. Dessutom krävs det inte jättemycket energi eftersom passet inte är så långt. Ett bra alternativ är ungefär 15 gram kolhydrater tillsammans med lite protein, till exempel ett par knäckebröd med gott pålägg. Ät gärna även här något efter passet!

Styrketräning

Om du ska lyfta tunga vikter eller köra tuff styrketräning med egen kroppsvikt krävs det att du har fyllt på med energi. Så ät gärna kolhydrater när du vaknar. Ungefär 15-30 gram kolhydrater och 20 gram protein är en bra riktlinje att följa om du vill kunna prestera på topp. Till exempel en fullkornsfralla med kalkon, lite spenat och tomat. Fyll på med kolhydrater och protein efter passet för att hjälpa musklernas återhämtning.

Källa Shape.com
Bildkälla Thinkstock IBL