Så avslöjar du det dolda sockret i maten – 7 smarta tips

Just nu fokuserar Baaam Hälsa på det dolda sockret – det som förekommer i vanlig mat, helt i onödan. Fyra av tio svenskar äter för mycket tillsatt socker, vilket ökar risken för en rad olika sjukdomar. Så här håller du koll på det dolda vardagssockret.

Syftet med Baaam Hälsas fokus på dolt socker är inte att skrämmas. Vi vill inte avskräcka någon från att äta godis, bullar och annat gott – när vi köper godis och andra traditionellt söta livsmedel är vi medvetna om det sockerrika innehållet. Betydligt färre känner till allt socker som gömmer sig i alldeles vanlig mat – ofta helt i onödan. I brödet som ser nyttigt ut, i müslin och i fruktyoghurten. Det är det sockret som vi behöver bli medvetna om, eftersom det utgör ett stort och växande folkhälsoproblem. I takt med att vår sockerkonsumtion ökar så ökar även förekomsten av allvarliga sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.


Ungefär 80 procent av alla livsmedel som säljs i matbutikerna i dag innehåller socker, enligt Livsmedelsverket. Varor som exempelvis frukostflingor kan innehålla upp till 40 gram socker per 100 gram flingor. En portion flingor tillsammans med fruktyoghurt kan bjuda på totalt tio sockerbitar, vilket kan jämföras med en burk läsk som innehåller 30-35 gram socker – det motsvarar ungefär elva sockerbitar.

När du tror att du ätit en normal frukost kan du alltså ha fått i dig en sockermängd jämförbar med den i en burk läsk.


Nu finns förväntningar på att EU ska införa ett gränsvärde för hur mycket socker vanlig mat får innehålla, vilket Baaam Hälsa tidigare skrivit om.

Så bör vi vara oroliga? Nej, snarare medvetna, menar Anki Sundin, näringsfysiolog.

– Mycket av allt socker vi får i oss är ju dolt, så vi behöver läsa på innehållsförteckningen för att veta om produkten innehåller socker eller inte. Däremot menar jag att vi inte behöver gå till överdrift åt andra hållet heller. Att äta och dricka måttligt med sockersötade livsmedel går utmärkt för de flesta, säger Anki.

Så här checkar du sockerinnehållet i en vara

Att socker står högt upp i innehållsförteckningen, vilken alltid är i storleksordning, betyder att varan innehåller mycket socker.

Håll utkik efter nyckelhålsmärkningen, den får bara finnas på produkter som innehåller lite eller inget tillsatt socker.

Kärt barn har många namn. Socker kan faktiskt ha över 50 olika rubriceringar i matvarornas innehållsförteckningar. Dextros, fruktos, melass, glukos, laktos, maltos och maltextrat är några exempel.

Se upp för produkter där socker förekommer på flera ställen i innehållsförteckningen, det innebär att varan innehåller mycket socker.

Produkter marknadsförs ofta med meningar som ”utan tillsatt socker”. Många gånger är de dock mycket rika på andra typer av sockerarter. Kika på innehållsförteckningen om du vill veta.

Var uppmärksam på produkter med låg fetthalt. I vissa fall har man istället sötat extra för att det ska smaka gott.

Produkter du inte tror innehåller mycket socker kan vara riktiga sockerbomber. Några exempel är bröd, flingor, smaksatt yoghurt, smörgåspålägg, korv, tacokrydda och andra färdiga kryddblandningar samt färdiga såser.

Läs mer om dolt socker här!


Av Ellinore Nilsson och Karin Nordin

Foto Thinkstock