7 tips som gör din julafton lite hälsosammare

Juletider är tuffa tider för formen, men oroa dig inte. Njut av allt med en lite lagom hälsosam approach – vi vet hur!

1. Ha en strategi
Det finns knep för dig som vill njuta av julbordets läckerheter utan att bli så mätt att du nästan svimmar (och somnar klockan 20.30). Du behöver inte välja endast de hälsosamma och kalorisnåla alternativen på julbordet, men genom att ha en viss strategi kommer du må bättre och orka även en dessert utan att somna. Strategin är mycket enkel: Gå ett varv runt julbordet och spana in vad du verkligen vill ha och vad du kan skippa. Om du bestämmer dig innan är det lättare att inte spåra ur.

2. Ät det mumsigaste först
Det är lätt att jultallriken fylls med ett stort berg av mat som du äter upp trots att du inte är sugen. Ofta plockar vi först på oss av det vi egentligen inte tycker så mycket om, för att sedan ”spara det goda till sist”. Så när vi äntligen ska äta av våra favoriter är vi redan mätta. Trots det måste vi ju nu äta av det där vi längtat efter, vilket gör att vi hamnar i julmatskoma. Vänd istället på ordningen och ät det godaste först, och skit i resten.

3. Bränn kalorier och endorfinladda

I år vill vi inte att tomten tar med sig några extra kilon i säcken. Vi vill heller inte hålla igen alltför mycket – det är ju faktiskt bara jul en gång! Därför är det inte en dum idé att röra på dig. Utför gärna någon form av fysisk aktivitet på förmiddagen, även på julafton. En promenad är perfekt, du bränner inte bara kalorier. Du kommer även må bättre psykiskt, vilket gör att du är väl rustad för umgänge med släktingar hela resterande delen av dagen.

4. Kom ihåg grönsakerna

Grönsakerna har kanske inte första parkett i julmatssammanhang, men ett julbord kan faktiskt innehålla riktiga hälsofavoriter (bryssel- och grönkål, till exempel). Råa eller lätt upphettande grönsaker innehåller dessutom enzymer och är rika på vätska, vilket hjälper till att spjälka ner den mer svårsmälta maten på julbordet. Så lyft julbordet med nyttigheter, en grönkålssallad är perfekt.

5. Ät långsamt
Kastar du i dig allt? Du är inte ensam. Försök njuta mer, och tugga många gånger. Då hinner de hormoner som reglerar aptiten tala om för dig att du är mätt. Dessutom är det skonsamt för magen som får en ärlig chans att bearbeta maten innan den skickas vidare ner till tarmen.

6. Nötfrossa
Nötter är näringstäta godsaker. Så byt ut kolan och knäcken mot nötter när du tar för dig från julens gottebord. Nötter innehåller nyttiga fetter, de är rika på antioxidanter och mineraler, plus att de dämpar sötsuget. Njut!

7. Krydda loss
Det finns många nyttiga kryddor som passar till jul. Kanel och kardemumma är rika på antioxidanter, liksom gurkmeja, ingefära och chili. Riktiga dunderkryddor, faktiskt, kända bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Kanel sägs ha en rad helande effekter. Den är bland annat antiinflammatorisk och rik på antioxidanter.
Kanel sägs ha en rad helande effekter. Den är bland annat antiinflammatorisk och rik på antioxidanter.

Hälsofavoriter på julbordet:

Julbord kan faktiskt vara lika med hälsobord om du vill. Utan överdrift. Mycket av det vi äter är ju faktiskt ren hälsomat. Här är några exempel på bra julval: Lax, sill, ägg, ost, brysselkål, grönkål, rödkål, potatis, hemgjorda köttbullar av nötfärs, frukt- och nötbröd. Bara några exempel av många.