Så boostar du kroppen – medan du sover

Tänk på det här innan du går och lägger dig i kväll om du vill vakna upp piggare, mindre stressad och gladare i morgon!

Du ägnar ungefär sju timmar per dygn åt att sova. Så visst känns det onödigt att inte utnyttja den tiden till att försöka må lite bättre? Här är några saker du kan göra för att boosta kroppen medan du sover.

Ät protein innan du går och lägger dig

Forskning visar att du blir starkare och får större muskler om du äter protein innan du ska sova. (Läs mer om det här!). Så vill du prestera bättre i löparspåret, ät ett proteinrikt mellanmål innan du går och lägger dig i kväll!

Missa inte! Så länge ska du duscha för friskt och vackert hår

Byt sängkläder

Hur ofta du byter lakan kan spela roll för hur du mår. Att byta till nya fräscha lakan ofta sägs kunna minska risken för allergier och kanske till och med ha en positiv effekt på ditt immunförsvar. Oavsett om det stämmer så känns det ju så härligt med rena sängkläder. Just hur vi känner oss är ju faktiskt en av de viktigaste välmåendefaktorerna. Dessutom kan ett smutsigt örngott göra att du får finnar. Bomull kan också skava lite och irritera känslig hy. Om du vill vara riktigt lyxig, satsa på satin eller siden – lent och snällt mot huden.

Sov i ett svalt rum

Det är lättare att somna i ett svalt rum. Studier har även visat att en lägre rumstemperatur minskar risken för att du ska vakna på natten. Resultatet? Du sover bättre och känner dig piggare och mindre stressad nästa dag. Ja, och du blir snyggare också.

Släck lampan

En studie som har publicerats i American Journal of Epidemiology visade att människor som sover i mörka rum löper mindre risk att drabbas av övervikt. (Psst! Det gäller även ljus från mobilen).

Läs även Det händer i kroppen när du går 30 minuter om dagen

Ha sex

När du får orgasm frigörs må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivån i kroppen och gör dig lugn. Det där med att bli sömnig efter orgasm är alltså högst biologiskt. Även närhet, som kramar, sätter fart på oxytocinet.

Sov!

Sist men inte minst, se till att gå och lägga dig i tid om du vill känna dig riktigt pigg nästa dag. Sju timmar per natt är ett bra riktmärke för de flesta vuxna, även om sömnbehovet är individuellt. Många behöver mer, andra mindre. Ordentligt med återhämtning är viktigt för alla. Glöm inte det!

Läs mer
7 effektiva rumpövningar som också tränar magen
Enkla sminkknepet som gör att du ser brunare ut
Så gör du plankan lättare och mer effektiv

Bildkälla IBL