Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen

Mobilen följer med på toa, på middagen och åker fram under filmen. Psykologen Siri Helle ger konkreta tips på vad du kan göra när beroendet går överstyr.

Läs mer: 8 tips för högkänsliga – så går du från kaos till harmoni

Du sitter och kollar på New Girl en helt vanlig tisdagskväll och plockar upp mobilen för att kolla vad som händer på sociala medier. Gör samma sak 10 minuter senare, fastän inget särskilt har hänt. Du äter middag med dina vänner. Alla har sina telefoner uppe på bordet för att vara beredda ifall något skulle plinga till. Du tar med telefonen in i köket och på toa, nästintill oförmögen att lämna den utom synhåll. Känner du igen beteendet? Du är inte ensam. Vi är många som har en problematisk och snuttefilt-liknande relation till mobilen.

Psykologen Siri Helle menar att känslan av att fastna i telefonen kan vara en signal att ditt mobilbeteende inte är helt sunt.

– Du kanske bara skulle kolla klockan men sitter istället och slöskrollar i 20 minuter och tänker ”var tog tiden vägen”, säger hon.


Ytterligare ett tecken på ett osunt förhållande till mobilen kan vara om den stjäl tid från sådant som känns viktigt, till exempel tid med din partner eller dina vänner.

– Det finns också mer diffusa symptom som att du känner dig stressad, är nedstämd och har ångest. Sådant kan mobilanvändande bidra till eller förvärra men det behöver inte vara den enda orsaken.

Smartphonens intåg i våra liv har radikalt förändrat vårt beteende, om det råder ingen tvekan. Vi kommunicerar på helt andra sätt, kan sköta allt från kalendern till ekonomin i telefonen och vara tillgängliga och flexibla på ett annat sätt. Mobilanvändandet har massvis med positiva effekter, men självklart även en del negativa.

– Jag vet många parterapeuter som pratar om att par kommer till dem där det stora problemet är att de inte pratar med varandra på kvällen utan sitter och skrollar på telefonen. Problemet är inte relationen i sig utan att det finns en tredje part med – mobilen, säger Siri.


Läs mer: Psykologen: 6 tecken på att du är på väg att bli utbränd

Men hur förändrar du egentligen ditt beteende? Siri Helle har fyra tips för ett sundare förhållande till din mobil:

Begränsa notiser

Se över vilka appar du vill ha notiser från. Blir du störd i det du gör tar det i snitt 23 minuter innan du får tillbaka ditt fokus. Att göra flera saker samtidigt, till exempel att sitta och jobba och få in mejlnotiser och sms, är extremt krävande för hjärnan och leder till en högre stressnivå. Att multitaska är med andra ord sällan ett effektivt sätt att jobba på.

Det är samma sak hemma. Om du sitter och försöker ha ett samtal med en kompis och det trillar in jobbmejl och meddelanden från andra kompisar försämrar det kvaliteten på samtalet. Stäng av notiser på så många program som möjligt. Det är läskig, för tänkt om du missar något? Och du kommer säkert missa saker ibland. Men i det långa loppet lönar det sig.

Göm appar

Det finn studier som visar att de appar vi tillbringar mest tid med också är de som vi är minst nöjda med användarmässigt. Facebook och Youtube är appar som är lätta att fastna i, jämfört med till exempel kalenderappen. Om du har appar som du vet att du fastnar i – ta bort dem från startskärmen. Överväg att ta bort dem helt och hållet. Gå in i Facebook via webbläsaren eller lägg apparna i en mapp några skärmar bort.

Var närvarande

Ansträng dig för att vara närvarande i dina relationer och lyckliga stunder. Sitter du och försöker ha ett samtal med en kompis och båda har telefonen bredvid sig kommer det att försämra samtalet och i förlängningen relationen. Du går miste om så många positiva upplevelser. Om du ser en fantastisk utsikt och tar upp telefonen, fotar och står och funderar över den perfekta captionen till Instagram går du miste om upplevelsen. Ta fotot och lägg upp den på Instagram vid ett senare tillfälle istället.

Göm telefonen

Testa att gömma telefonen en stund. Lägg den utom synhåll. Det finns forskning som visar att bara närvaron av en telefon stjäl fokus från oss och sänker vår tankekapacitet.


Tycker du att det är svårt? Det är helt normalt.

– Det är förståeligt att du har den här relationen till din telefon eftersom tekniken är framtagen för att ge dig den relationen. Den är designad för att du ska fastna, säger Siri.

Glöm inte heller bort att telefonen existerar i ett sammanhang. Det finns mycket i livet som kan påverka ditt välmående – mobilen är bara en komponent.

– Det är lätt att säga ”psykisk ohälsa bland unga ökar – alla måste byta till Nokia 3310”. Det handlar om att hitta en sund relation till den här tekniken, något vi inte hunnit med då tekniken fortfarande är så ny.

Siri Helle är just nu aktuell med romanen Bränn alla broar, en feel good-bok om livet bakom våra polerade sociala medier-profiler.

Foto: Kristin Öster, IBL/Shutterstock