Så gör du plankan lättare och mer effektiv

Plankan är grym träning för stark mage och stabil bål. Här är några knep som inte bara gör övningen lättare utan också mer effektiv!

Plankan är en av dessa toppenövningar som tränar hela kroppen och gör dig grundstark. Den är extra bra för dig som få en starkare core, vilket är en förutsättning för bra hållning och bålstabilitet. Plankan är något av ett måste för alla som vill träna bålstyrka, och om du vill ha synliga magmuskler bör den ingå i ditt basprogram av övningar.

Det finns några saker du bör tänka på för att göra övningen extra effektiv – och lättare att utöva.

Missa inte! 4 knep som gör armhävningar lättare

Kroppen ska vara rak

Om rumpan är för högt upp i förhållande till resten av kroppen, eller om du svankar, lägger du tyngd på fel ställen. Det medför både att övningen känns tyngre och att du inte låter bålen arbeta ordentligt. Se till att ha kroppen helt rak för bästa resultat, det gör dessutom att det känns lättare.

Tänk på armbågarna

Det är också viktigt att tänka på armbågarna. När du gör plankan ska dina armbågar vara parallella med axlarna. Annars kan axlarna belastas för hårt och du kan tvingas avsluta övningen tidigare, för att du är trött i axlarna och inte i bålen.

Sänk ryggen

Ett annat vanligt fel är att skjuta ut övre delen av ryggen. Då belastar du ryggen fel och övningen blir tyngre. Skjut istället ut dina skulderblad och låt dem hålla kroppen uppe. Det kommer kännas mycket skönare, vilket gör att du kommer orka hålla dig uppe längre.

Gör gärna plankan framför spegeln några gånger, så har du lättare koll på att du gör rätt.

Läs mer
7 effektiva rumpövningar som också tränar magen
5 smarta knep som gör dina situps mer effektiva
Därför är löpare smartare än de som tränar på gym

Bildkälla IBL, Thinkstock