Studiens utförande gick ut på att mata hamstrar med krossad rödlök och utöver det fick de äta en högkolesteroldiet. Det finns mycket forskning om lök sedan tidigare, men det finns lite forskning om hur lök-konsumtion samspelar med mänskliga gener och proteiner, involverade i kolesterol-metabolismen i kroppen.
Läs också: Så mycket mat får du för 200 kalorier – vad väljer du?
Studien pågick i åtta veckor och resultat visade att djurens nivåer av dåligt kolesterol (LDL) hade sjunkit med i genomsnitt 20 procent. Däremot påverkade inte det goda kolesterolvärdet (HDL). Enligt forskarna bakom studien stöder resultatet påståendet om att regelbunden lök-konsumtion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs också: Recept: 4 smaskiga varianter av veganska hamburgare
Rödlök hjälper kroppen att göra sig av med det dålig kolesterolet som förknippas med hjärtinfarkt och stroke, dessutom hjälper den till att bevara det goda kolesterolet som ger oss skydd. I exempelvis Kina äter man mer lök än i andra länder och där är förekomsten av magsäckscancer 40 till 50 procent lägre än i andra länder där folk äter mindre lök.
Dags att kila till affären och bunkra upp med rödlök, alltså!
Foto: All Over Press