Varför kan man inte sova när det är fullmåne?

Så påverkas din sömn av fullmånen

Stirrvaken fast klocka är över tolv? Det kan vara månens fel...

Känner du dig som en varulv, eller ser du åtminstone ut som en efter en natt med extrem sömnbrist? Det kan bero på fullmånen. För många personer hävdar att deras sömn blir påverkad av just månen.

Vetenskapen har lärt oss att månens kraft inte är att leka med (det kräver ju en hel del muskler att ratta tidvattnet). Men det finns väldigt få studier att luta sig mot när det kommer till hur människans sömn påverkas av dess cykler.


Det blir ju förvisso ljusare, vilket i sin tur kan störa sömnen. Å andra sidan består människokroppen av en hel del vatten (uttrycket: ”vi är bara gurkor – fast med ångest” talar ju sitt tydliga språk). Och kan månens gravitationskraft påverka havets ebb och flod kanske vi också kan rubbas?

Studier på månens effekt på sömnen

Det finns både svenska och schweiziska studier som stärker teorin att vi sover sämre vid fullmåne. I båda fallen lät de testdeltagarna sova i ett sömnlabb så de inte kunde påverkas av eventuellt månljus.

Det visade sig att deltagarna tog fem minuter längre på sig att somna och sov 20 minuter mindre per natt när det var fullmåne. Deras REM-sömn, den ytliga drömsömnen, var också en halvtimme längre än normalt. De kände sig också tröttare och hade lägre nivåer av sömnhormonet melatonin i kroppen. Och extra påverkade blev tydligen de manliga deltagarna.

Dock finns det studier på samma tema som inte alls stödjer en koppling mellan sömnstörningar och fullmåne.

via GIPHY

Källa: MåBra, Foto: IBL

Läs också:

Enkla tricken som får dig att somna snabbare

Sömnvanan som kan göra det enklare att bli gravid

Den här hudkrämen ska få dig att somna – vi har testat den