Så undersöker du dina bröst – steg för steg

Så undersöker du dina bröst – steg för steg

Kvinnor som undersöker brösten regelbundet upptäcker lättare eventuella förändringar. Lär känna dina bröst – det kan rädda liv!

Varje timme diagnostiseras en kvinna i Sverige med bröstcancer. Tre fjärdedelar av dem som drabbas är över 55 år. Genom att undersöka dina bröst regelbundet kan du lättare upptäcka eventuella förändringar. Så här gör du!

Titta i spegeln
1. Ställ dig framför spegeln och titta på dina bröst. Ser brösten ut som vanligt? Har de sin vanliga form? Är huden jämn och har den sin vanliga färg?

2. Ser bröstvårtorna ut som vanligt? Följer de med när du lyfter armarna över huvudet?

Känn på brösten
3. Sträck upp ena armen och sätt handen bakom huvudet. Känn på bröstet med raka fingrar och lätt tryck.

4. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Avsluta i armhålan. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?

5. Undersök även övre delen av bröstet och området under armen. Känn på det andra bröstet på samma sätt.

När är bäst att undersöka brösten?

Dagen efter mens är en bra dag. Då är de mjuka och lätta att undersöka. Sätt en påminnelse i mobilen, så kommer du lättare ihåg!

Liggande

Du kan också känna på brösten när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt.

Duschen

Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Känn på samma sätt som ovan.

Hittar du en förändring eller knöl?

Kom ihåg att de flesta knölar inte är cancer. Det kan vara svullna bröstkörtlar eller knutor. Kontakta en läkare, som kan hjälpa dig att ta reda på orsaken till just dina förändringar.

Läs mer
Visste du att det finns åtta olika typer av bröstvårtor?
Hennes viktiga bröstselfie kan rädda liv
12 saker du absolut inte visste om bröst

Källa: Cancerfonden.se, 1177.se