Det här händer i kroppen vid en panikattack (och så hanterar du det)

Det här händer i kroppen vid en panikattack (och så hanterar du det)

Du svettas, skakar, hyperventilerar och känner dig svimfärdig. Panikattacker kan vara lika starka som skrämmande. Lär dig om vad som faktiskt händer i kroppen för att lättare känna igen och hantera ångesten.
KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 3 tips till dig som är introvert och har social ångest
2:29

Efter reklamen: KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 3 tips till dig som är introvert och har social ångest

(2:29)

Slå på ljud

Läs mer: 15 sätt att lindra stress och ångest (som inte är träning eller meditation)

Det är inte ovanligt att ibland känna ångest och oro. Men när de känslorna kommer plötsligt och är ovanligt starka och intensiva kan det vara en panikattack, eller panikångest med ett annat ord. En panikattack är skrämmande men inte farligt och att lära sig att känna igen symptomen kan göra attackerna lite lättare att lindra och hantera.

Du får en adrenalinskjuts

Under en panikattack reagerar din kropp på något som verkar hotfullt, den är inställd på fara och gör sig redo för flykt. För att förbereda sig inför att hantera situationer ökar mängden adrenalin och stresshormoner i blodet. Det här leder bland annat till att hjärtat slår snabbare för att kunna pumpa blod och syre till muskler, du svettas, andas snabbare och musklerna spänns.


Du skakar och känner stickningar

Det är vanligt att du darrar, skakar eller känner dig svag i kroppen och musklerna. Du kan även känna stickningar i dina händer och fötter eller känna att de domnar bort.

Det känns overkligt

Ångesten kommer ofta utan att det inte finns något tydligt yttre hot, trots att kroppen reagerar som om det gör det. Därför är det vanligt att få en stark känsla av overklighet, tunnelseende och att man befinner sig i en bubbla, avskärmad från världen.

Läs mer: Ny studie visar: Jo, dina antidepressiva har visst effekt


Du får ont i magen

Det är vanligt att få ont i magen, må illa eller få en klump i halsen eller magen. Det beror på att din matsmältning prioriteras bort och kroppen omfördelar resurser till muskler och hjärta. Andra vanliga symptom är att frossa eller svettas och att känna sig yr eller svimfärdig.

Du får dödsångest

En panikattack kan komma så plötsligt och kännas så starkt fysiskt att det inte är säkert att du vet vad det är eller kopplar det till ditt psykiska mående. En del personer tror att panikattacken är en hjärtattack eller något annat allvarligt fysiskt fel. Vid en hjärtattack känner du ofta ett påtagligt tryck eller smärta i bröstet, försök att tänka på det för att kunna skilja de åt. Under en panikattack kan det till och med kännas som att du är galen eller håller på att dö. Men panikångesten är inte farlig och går över av sig själv.


Det här kan du göra själv

En panikattack är skrämmande och obehaglig på många sätt, men bara vetskapen om vad det är som händer kan göra det lite lättare att hantera. Andra sätt att hantera en attack är att försöka andas lugnt och djupt från magen. Lägg en hand på magen och känn hur lungorna fylls. Försök att acceptera din ångest och det som händer i kroppen istället för att spjärna emot. Beskriv för dig själv vad som händer och låt dina tankar få vara som de är. Ofta känns det som att ångesten blir starkare och starkare – men efter en stund ökar den inte mer och går över. Notera det ögonblicket och hur du blir lugnare.

Många personer får panikattacker en eller ett par enstaka gånger under sitt liv. För andra är det betydligt vanligare. Om du har återkommande panikattacker under minst en månad och är så rädd för framtida attacker att du börjar undvika särskilda situationer eller platser kan du ha fått något som heter paniksyndrom. Då bör du ta kontakt med vården.

Läs mer: Michaela Forni: ”Jag kan aldrig lura ångesten, den finns där”

Källa: Vårdguiden, UMO, Psykologiguiden

Foto: IBL/Shutterstock