Ny studie: Kaffe kan förlänga ditt liv

Hurra! Forskarna har hittat en koppling mellan lägre inflammationsnivå och kaffe.

Är du också koffeinälskare? Brukar du stänga av och säga ”lalala” när någon börjar prata om att kaffe kan vara skadligt? Goda nyheter just för dig: En ny studie visar att koffein faktiskt kan hjälpa din kropp att motverka inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Refinery29.

Studien kommer från Stanford University School Of Medicine och i den undersökte man blodprover från 100 personer, både äldre och yngre. Det forskarna kunde se efter att de analyserat proverna var att de äldre deltagarna med låga inflammationsvärden hade en sak gemensamt – de drack kaffe regelbundet.


I studien fann man att koffein kan sänka inflammationsnivån i kroppen, vilket i sin tur kan motverka hjärtproblem.

”Mer än 90 procent av alla okända sjukdomar vi får när vi åldras har att göra med kronisk inflammation och det är välkänt att kaffe och lång livslängd har ett samband” säger David Furman, forskare och författare till studien.

Det är dock inte så lätt som att du nu kan dricka kaffe hej vilt och hoppas på ett långt liv. Snarare har forskarna kommit ett steg närmare i sin förståelse för sjukdomars utveckling och hur man kan hämma dem. Men kanske ska du också skippa ångestpåslaget du får efter den tredje koppen kaffe – den kan vara bra för dig.

Bildkälla: IBL