Läs mer: Nu ska manligt preventivmedel testas i Sverige
Av: Elsa Sjögren, Ebba Arnborg, Nathalie Mark
Fertilitetsappen Natural Cycles har varit omdiskuterad sedan lanseringen men fick i februari 2017 en viktig certifiering som gjorde det tillåtet för företaget bakom att marknadsföra appen som ett preventivmedel. Genom att mäta din temperatur varje morgon kan appen meddela hur stor risken är att du blir gravid den dagen om du har oskyddat sex.
Men nu anmäler Södersjukhuset i Stockholm appen till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor har blivit oönskat gravida när de har använt Natural Cycles, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Det görs för alla typer av metoder som resulterar i graviditeter.
– Vi anmäler till Läkmedelsverket för att samla in statistik och få en uppfattning om hur vanligt det är så att vi kan informera kvinnor om det, säger Lena Marions, gynekolog och universitetslektor vid Karolinska Institutet med placering på Södersjukhuset, till Baaam i ett mejl.
Hon menar dock att det till stor del också kan bero på att kvinnorna inte följt appens instruktioner till punkt och pricka.
– Följer man instruktionerna noga är det mycket möjligt att metoden skulle fungera väldigt bra. Men det är uppenbarligen många som inte gör det, det är det som är problemet, säger hon till Aftonbladet.
Vad tror du dessa oönskade graviditeter när man använt Natural cycles beror på? Är det appen i sig som är problemet eller är det att vissa inte använt den korrekt?
– Jag vet inte, den är svår att använda tror jag.
Ni har tidigare även anmält spiraler. Finns det någon uppfattning om hur vanligt det är med oönskade graviditeter för andra typer av preventivmedel?
– Ja, ganska bra siffror. Natural Cycles har ungefär lika hög säkerhet som kondom (Kondom har en felfrekvens på 15 vid typisk användning jämfört med Natural Cycles som har 6,8 reds. anm.).
Vet ni hur många av dessa 640 personer som hade använt andra typer av preventivmedel när de fick sin oönskade graviditet?
– Nej.
Vilka rutiner har ni för undersöka vilka preventivmedel de som söker sig till er för oönskade graviditeter har använt?
– I syfte att hitta bästa preventivmedelsmetod tillfrågar vi vilken metod som senast använts. Alla vill inte svara, såklart.
Är det vanligt att anmäla preventivmedel?
– Alla läkemedel eller medicinska produkter som inte fungerar som väntat anmäls – eller snarare rapporteras – för att få statistik.
Bland 668 kvinnor som sökte abort på Södersjukhuset mellan september 2017 och årsskiftet var 37 oönskade graviditeter kopplade till appen. Sjukhuset planerar att gå längre bak i tiden för att undersöka om det finns fler fall. En tidigare studie har visat att appen har 93 procents säkerhet vid typisk användning. P-piller uppvisar jämförelsevis 91 procents effektivitet.
På Natural Cycles egen hemsida skriver de att appen har en felfrekvens på 6,8 vid typisk användning, vilket innebär att 6,8 av 100 kvinnor som använder appen under ett år blir gravida.
Barnmorskan Carina Montin menar att Natural Cycles har blivit alltmer populärt bland unga kvinnor som ett alternativ till hormonella preventivmedel. För att appen ska fungera som den ska krävs dock en regelbunden menscykel och en extrem noggrannhet när det kommer till att följa instruktionerna, något som inte är helt självklart.
Foto: Natural Cycles, IBL