Smärtorna blev för svåra — Lena Dunham tvingades ta bort livmodern

Endometrios är en sjukdom som drabbar en av tio kvinnor. En av dem är skådespelaren Lena Dunham – som nu valt att operera bort sin livmoder.

Läs mer: Okända kvinnosjukdomen – är du drabbad av myom?

Runt 200 000 kvinnor i Sverige lider av endometrios, men för några år sedan var det få som hört talas om sjukdomen. Det är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som ofta medför stor smärta. Trots det blir många kvinnor misstrodda och får höra saker som ”Det är bara lite mensvärk”.

Men en av de som många gånger har pratat om sin endometrios och hur illa det kan vara är skådespelaren Lena Dunham. Och nu har hon valt att genomföra en hysterektomi, en operation där hon tagit bort livmodern, skriver Nöjesbladet.


Läs också: Hon skrev bok om endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

I en lång text i tidningen Vogue har hon skrivit om ingreppet och att hon hade så ont att hon inte stod ut.

”Läkarna kan inte riktigt förklara. Ultraljudet visar inga cystor, ingen vätska och inget barn. Men det hjälper inte mot det faktum att det gör så ont att de mänskliga rösterna omkring mig har blivit en sorts nonsens Teletubbies-sång. Med en smärta som denna kommer jag aldrig klara av att vara någons mamma”, skriver hon.

Efter operationen kunde läkarna konstatera att livmodern verkligen var illa däran. Men nu har det gått några månader och Lena Dunham har planer på att försöka bli mamma.

”Jag vet att jag har valmöjligheter nu. Snart ska jag undersöka om mina äggstockar, vilka är kvar någonstans inne i mig, har ägg. Adoption är en spännande sanning som jag ska undersöka. Men jag ville ha den magen. Jag ville veta vad nio månader av fullkomlig samhörighet kändes som. Jag var menad för jobbet, men jag passerade inte intervjun. Och det är okej”.

Läs mer om endometrios här.

Foto: IBL