Läs mer: Går det att äta sig snyggare? Marias nyttiga recept ska ge skönhet inifrån
Mat som ska göra dig snyggare – inifrån och ut. Det är tanken bakom Maria Ahlgrens bok ”Beautyfoods”. Här delar hon med sig av fyra recept fullpackade med smak och nyttigheter.
Mojitobowl
Frusen mojito till frulle? Yes! Mynta och lime passar perfekt ihop och spenaten bjuder på en imponerande laddning vitaminer och mineraler.
1 portion
Du behöver:
2 lime, saften
1–2 rejäla nävar färsk mynta
30 gram babyspenat
1 dl kokosmjölk eller annan vegomjölk
225 g fryst ananas
Kokoschips till topping
Gör så här:
Mixa limesaft, mynta, babyspenat och kokosmjölk eller vegomjölk slätt i mixer. Tillsätt ananas och kör till en slät sorbetkonsistens. Hittar du inte fryst ananas? Ersätt med fryst mango.
Skintox superbowl med sesamlax
”Detta, mina vänner, är en total orgie i förstaklassig glowfood”, skriver bokens författare Maria som gärna serverar rätten till fest i sällskap av iskallt vitt vin.
2 portioner
Du behöver:
300 g salmalax (eller annan lax av bra kvalitet)
en nypa flingsalt
4 msk svarta och vita sesamfrön
200 g frysta skalade edamamebönor
1 gurka
70 g babyspenat eller andra goda gröna blad
1 kruka koriander
Karibisk mango- och limesalsa:
1 färsk eller 225 g fryst och tinad mango
1 lime, saft och rivet skal
1⁄2 msk riven färsk ingefära
1⁄2 röd chili salt
Gör så här:
Mixa mangon slät med limesaft och ingefära. Finhacka chilin och rör ner tillsammans med limeskal. Smaka av med salt och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i lagom stora bitar. Häll upp flingsalt och sesamfrön på en tallrik och vänd runt laxbitarna. Lägg laxen i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 6–8 minuter beroende på laxbitarnas storlek (salmalax är godast om den är lite rå i mitten, överbaka inte!).
Koka edamamebönorna i cirka 2 minuter. Skölj av i kallt vatten och låt rinna av. Skär långa strimlor av gurkan med en potatisskalare. Lägg upp spenat, bönor, lax och gurka i en skål. Servera med mango och limesalsa, koriander och extra sesamfrön.
Raw bananasplit med chokladsås
Med bananbitar i frysen är glassen aldrig långt borta. Frysta bananbitar förvandlas nämligen i mixern till fluffig mjukglass.
2 portioner
Du behöver:
Glass:
4 bananer, skivade och frysta
en nypa vaniljpulver
ev 1 msk valfri vegomjölk
4 msk raw kakao
Raw Chokladsås:
1 dl kokosolja
3⁄4 dl yakonsirap eller flytande kokosnektar
3–4 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
Topping:
rostade kokoschips
rostade mandelspån
färska bär
Gör så här:
Värm kokosoljan tills den blir flytande men inte varm. Rör ihop med yakonsirap/kokosnektar, kakao och vanilj till en slät sås. Ställ åt sidan.
Mixa banan och vanilj till mjukglasskonsistens.
Tillsätt en skvätt mjölk om knivarna har svårt att snurra. Skopa upp hälften av glassen i tallrikar. Tillsätt kakaon i resten av glassen och mixa till chokladglass. Lägg upp chokladglassen på tallrikarna, ringla över chokladsåsen och strö över topping. Ät direkt – glassen smälter snabbt.
Snickersmilkshake
När du vill ha en dos hälsosamma fettsyror och mumsiga antioxidanter i en perfekt mix. Eller bara när du vill äta något riktigt gott.
1 glas
Du behöver:
1 banan, skivad och fryst
1 msk raw kakao
1 msk jordnötssmör
1 tsk vaniljpulver
4 dl vegomjölk
Topping:
R raw kolarippel (se separat recept)
raw kakaonibs
jordnötter (gärna osaltade och krossade)
jordnötter (gärna osaltade och krossade)
Gör så här:
Mixa allt i en höghastighetsmixer. Toppa med kolasås, kakaonibs och jordnötter.
Foto: Lina Eidenberg Adamo