Dricker du för mycket på sommaren? 3 varningstecken att ha koll på

Dricker du för mycket på sommaren? 3 varningstecken att ha koll på

Under sommaren dricker svenskarna mer och oftare, men hur mycket är för mycket? Lär dig känna igen varningsklockorna och knepen för att dricka mindre.
Så påverkar alkohol din kropp
1:17

Efter reklamen: Så påverkar alkohol din kropp

(1:17)

Slå på ljud

Fyra negativa effekter av hög alkoholkonsumtion.

Läs mer: Psykologen: Så hanterar du dina vänners sommarbilder i sociala medier

Sommar, semester – och fylla. Under sommarmånaderna dricker svenskarna mer än vanligt jämfört med resten av året. Det visar en Sifo-undersökning beställd av IQ, Systembolagets dotterbolag som arbetar för ett sundare förhållningssätt till alkohol. Drygt hälften uppger att de dricker mer alkohol under semestern och nästan lika många svarar att de dricker oftare.

– Vi har gjort undersökningar i några år och vi får ungefär samma resultat varje år: Vi dricker mer på sommaren. Det är egentligen inte så konstigt eftersom tillfällena är fler, det är trevligare och man är ledig, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ.


Vardagsdrickandet ökar under sommaren och semestern, något som inte måste vara farligt men som kan få konsekvenser om man senare har svårt att bryta alkoholvanorna. Kanske särskilt för yngre personer kan alkohol vara starkt förknippat med fest och krogbesök. Enligt Folkhälsomyndigheten är andelen med riskkonsumtion av alkohol som störst i åldersgruppen 16-29 år. Ett riskbruk innebär en alkoholkonsumtion som medför förhöjd risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. För kvinnor är det en konsumtion på mer än nio standardglas per vecka, för män 14 standardglas per vecka.

Folkhälsomyndighetens enkätundersökning från 2016 visade att 25 procent av unga i den åldersgruppen har en riskkonsumtion, en siffra som dock har minskat de senaste åren. Juan-Pablo påpekar dock att en riskkonsumtion inte behöver betyda att man har ett alkoholberoende och att många har en riskkonsumtion i ungdomsåren för att sedan backa något.

– Man ska komma ihåg att det är skillnad på riskbruk och beroende. Riskburk innebär att det du kan riskera din hälsa medan alkoholberoende är en sjukdom som utvecklas under längre tid, säger han.

Läs mer: Agnes Wold: ”Några glas alkohol är inte farligt för fostret – det är bara moralism”

Så vad ska du hålla koll på när det kommer till ditt drickande? Juan-Pablo delar med sig av tre varningstecken.

Juan-Pablo Roa, vd för IQ. Foto: Fredrik Hjerling

1. Mångas alkoholkonsumtion går upp under sommaren, och för de allra flesta är det okej då man återgår till sina gamla vanor till hösten. Men om du i höstmånaderna har svårt att bryta sommarvanorna med drickandet kan det vara ett varningstecken.

2. Har du svårt att slappna av utan alkohol? Svårt att sova utan ett glas vin? Det kan vara ett tecken på ett inte helt hälsosamt förhållande till alkohol.

3. En middag med ett par vänner eller en kväll full av dans och skratt kommer ofta med ett par glas. För den festglada kan det vara svårt att skilja på om det är sällskapet du söker eller alkoholen, men ett varningstecken är att du inte klarar av att umgås utan alkohol.

– Om du inte kan gå ut och ha kul utan att bli full varje gång, då behöver man kanske fundera, säger Juan-Pablo.


Det finns gott om enkla, smarta knep att ta till för att inte glida in i vanan att ta ytterligare ett glas rosé. Bestäm vissa tillfällen då du inte ska dricka på förhand – och håll löftet. Du ska dessutom inte glömma de alkoholfria alternativen.

– I dag finns många alkoholfria drycker som håller hög kvalitet, så en smart grej är att varva med en alkoholfri öl. Då halverar du alkoholkonsumtionen direkt.

Foto: IBL/Shutterstock

Relaterade artiklar
Hypokondrisk? Så blir du av med din hälsoångest
Psykologen: Därför borde du testa skogsterapi
5 personlighetsdrag som mellanbarn oftast har – även som vuxna