Ung trött kvinna som påverkas negativt av att ställa om till sommartid.

Så påverkas din kropp av att behöva ställa om till sommartid

På söndag går vi från vintertid till sommartid och klockan ska vridas fram en timme. Läs om hur detta påverkar dig – och vad du kan göra för att hjälpa din kropp med omställningen.
1:38

Efter reklamen: 6 enkla knep för att bli en morgonmänniska

(1:38)

Slå på ljud

En timme hit eller dit kanske inte verkar spela så stor roll, men tidsomställningen kan faktisk påverka oss mer än vi tror – både negativt och positivt.

Till skillnad från på hösten, då vi får en timme extra, tar vårens sommartid ifrån oss en extratimme på söndagsmorgonen. När klockan slår 02.00 den 28 mars ska den vridas fram till 03.00.

– Nu är det dags igen. Det här med att ställa om klockan två gånger om året är riktigt dåligt och ställer till med många problem, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Kan vara sista gången vi ställer om klockan

För ett antal år sedan kom ett finskt initiativ om att ta bort tidsomställningen helt – något som väckte debatten i hela Europa, och till och med Europaparlamentet sa att vi borde ta bort tidsomställningen.

Sedan dess har Sverige förberett sig och tillsatt en kommission som ska utreda om vi i sådana fall skulle ha sommartid eller ”normaltid”. Tyvärr kom det en pandemi emellan, vilket gjort att frågan lagts lite på is, men faktum är att frågan fortfarande utreds.

– Grejen är att om EU tar bort tidsomställningen, då måste EU:s medlemsländer få tid på sig att förhandla, så att vi till exempel har samma tid som Finland, eller åtminstone Danmark, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i Nyhetsmorgon i TV4 den 25 mars.

Han menar också att det visserligen finns studier som visar på sämre hälsa i och med tidsomställningen för människor, men att det även finns problem när det gäller djurhållning och ljusbrist om man inte gör det.

Många mår dåligt av tidsomställningen

Sömnforskare menar att omställningen orsakar onödiga sjukdomar och kan förkorta våra liv. Flera länder, bland annat Ryssland och Kazakstan, har därför slutat att vrida om klockan. Tidscoachen Dorotea Pettersson menar att Sverige borde göra likadant.

– Det kan ta flera dagar att komma i rytm igen och vissa mår verkligen riktigt dålig. En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka, vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som omställningen från vintertid till sommartid innebär, säger hon.

Så påverkas din kropp av sommartid:

  • Sömnbrist uppstår när vi måste gå upp en timme tidigare, vilket rubbar vår biologiska klocka och kan ta flera veckor att rätta till.
  • Vi sover ytligare och oroligare när vi övergår till sommartid och risken för hjärtbesvär, diabetes och depression ökar.
  • Som en följd av dålig sömn och trötthet kan vi drabbas av humörsvängningar och bli mer känslomässigt labila – vilket skapar onödiga relationsproblem.
  • Vår uppmärksamhet försämras och trafikolyckor ökar med drygt 10 procent efter övergången till sommartid. Även antalet trafikdödade djur stiger eftersom det finns fler bilar på vägen tidigare på dygnet.
  • Risken för självmord ökar, visar studier, som en konsekvens av sämre psykisk hälsa.

Så kan du tänka för att hjälpa din kropp:

  • Är du morgonpigg? Då kommer du förmodligen att gilla omställningen och ha lättare att anpassa dig än de kvällspigga.
  • Eftersom det är ljusare fler timmar efter jobbet får du mer fritid som du kan nyttja bättre.
  • Ljuset stannar också kvar längre på kvällarna, vilket medför att vi tenderar att vara ute mer i friska luften.
  • När ljuset och värmen kommer blir vi mer benägna att röra på oss. Många motionerar mer och får på så sätt större energi.
  • Vi slipper besväret att ändra klockan ytterligare en timme när vi reser till andra länder i Europa, eftersom vi nu följer deras sommartid.

Av: Margaretha Malmgren
Källor: Hälsoliv, Svenska Dagbladet och 5 AM Academy
Foto: TT/Shutterstock

Relaterade artiklar
Därför är vissa morgonmänniskor – och andra nattugglor
Forskare: Hälsorisk att vara på jobbet före klockan 10