Sov dig smartare och lyckligare

Sov dig smartare och lyckligare

Det är dags att låta sömnen komma in i matchen som en av våra viktigaste livsstilsfaktorer. Sveriges mest kända sömnforskare, Torbjörn Åkerstedt, berättar varför.

Modeller och Hollywood-kändisar har länge tjatat om vikten av ordentligt med sömn. Och vi borde ta deras råd på allvar. För du blir inte bara lite vackrare av en god natts sömn, du blir smartare också. Eller, snarare: Du blir dum av att inte sova. Men trots att studie efter studie visar att sömn är av största betydelse både för vår hälsa och våra prestationer så fortsätter många av oss att kompromissa med sömnen.

Torbjörn Åkerstedt är sömnforskare och professor på Karolinska Institutet. Han vet mycket om hur du, och hela samhället, påverkas av sömnbrist.

– Den tydligaste konsekvensen av dålig eller kort sömn är att du får en hjärna som inte vill vara med och jobba. Du blir lite trögare och får svårare att prestera bra kognitivt, förklarar han.

Hur mycket sömn är lagom för en vuxen person?

– Det är väldigt individuellt, men den sömn som anses mest lagom för folk i, säg 35-årsåldern, är sju timmar. Med ökad ålder minskar sömnbehovet. Du behöver åtta timmar i 20-årsåldern och sedan sjunker det till sex timmar i 60-årsåldern. Se de här sju timmarna som en riktlinje. Mycket beror på individen och om du känner dig riktigt utvilad efter att ha sovit så får du tillräckligt mycket sömn.

Finns det skillnader mellan kvinnors och mäns sömn?

– Kvinnor upplever mer sömnproblem än män, men de sover fysiologiskt sett bättre. Det är en paradox som vi inte riktigt förstår än, men vi studerar det här just nu, och om ett år kanske vi kan säga hur det ligger till. Men i princip handlar det om att män av olika skäl inte förstår att de sover dåligt. Det är alltså inte så att kvinnor överdriver, utan det är männen som inte fattar att de sover dåligt.

Läs mer Här är maten som gör dig gladare

Vad händer när vi sover för lite?

– Det som händer när vi sover för kort tid är att hjärnan och resten av kroppen inte får den biologiska återhämtning som den behöver för att återställa systemen på hög funktionsnivå.

Missa inte! Magträning: 9 tuffa övningar som verkligen ger resultat

Sover vi dåligt för att vi är stressade, eller är vi tvärtom stressade för att vi sover dåligt?

– Det går faktiskt båda vägar. Stress kommer utan tvekan göra sömnen sämre, men det är också så att för lite sömn och dålig sömn gör att du lättare reagerar negativt och har lättare att bli stressad. Så det fungerar åt båda hållen.

Vilket är ditt bästa tips för de där nätterna när man bara ligger och vrider på sig och inte kan somna, hur gärna man än vill?

– Då ska du byta fokus och göra något helt annat, som att gå upp och dricka ett glas vatten. Du ska egentligen helst inte läsa, eftersom ljuset gör dig pigg. Så sitt och uggla ett tag och vänta tills du blir lite sömnig igen. Det värsta är att bara ligga kvar i sängen för då varvar du upp, och när du varvar upp kan du inte somna alls. För att kunna somna är det viktigt att varva ner.

Läs även När vänskapen blir en tävling – psykologens bästa tips

Hur stor är skillnaden på våra prestationer efter en dålig respektive en god natts sömn?

– Det finns en amerikansk studie som handlar om sjuknärvaro och man har funnit att dålig sömn motsvarar ungefär elva dagars sjuknärvaro, det vill säga man presterar på en nivå som när man är sjuk fast man är närvarande på jobbet. Det motsvarar ungefär 90 miljarder dollar. Det här är hälsoekonomisk forskning och den är alltid lite skakig, men det som händer är alltså att man presterar sämre och kommer att fungera sämre. Om det sedan får ekonomiska konsekvenser i alla yrken är inte helt säkert.

Så kan man säga att vi kan sova oss till en bättre karriär?

– Ja, det måste man ju kunna säga. Om du inte sover kommer hjärnan vilja stänga ner och inte fungera så den tydligaste konsekvensen av dålig eller kort sömn är att du får en hjärna som inte vill vara med och jobba och du blir lite dummare och får svårare att prestera bra kognitivt.

Det är mycket fokus på rätt kost och träning, och att vi inte ska dricka och röka. Är det inte dags att uppgradera även sömnen till en viktig livsstilsfaktor?

– Jo, det har jag ju tyckt väldigt länge. En önskan är att Folkhälsoinstitutet skulle ta upp sömn som en av deras elva folkhälsoråd, men problemet här är att sömn är gratis. Att köpa dålig mat och stoppa i sig är en aktiv handling, men eftersom sömnen är gratis respekteras den inte på samma sätt. Vi kan få hur mycket vi vill, och blir det för lite vet vi att vi kan kompensera senare. Man visar helt enkelt inte samma respekt för sådant som är gratis.

Läs mer
Så får du en romantiskt semester – på riktigt
Studie visar: Så mycket sex har du under ditt liv
PT:n tipsar – rumpövningarna som verkligen ger resultat

Bildkälla Thinkstock IBL