Spana in höstens 7 hetaste träningstrender

Nyheter mixas med nostalgi, spännande teknik och lite akrobatik. Och om även tung träning bara blir hetare så upptäcker allt fler fördelarna med lugna pass. Här får du koll på höstens träningstrender!

1. Enkel tränings-tech
Vid lanseringen för några år sedan var aktivitetsarmbanden dyra och komplicerade saker som främst tilltalade riktiga nördar. Idag hyllas de även av vanliga motionärer, tack vare nya, enkla och roliga funktioner som erbjuder smarta tjänster och peppande feedback. Vad sägs till exempel om inbyggd GPS och sju dagars batteritid? Och det här är bara början, när det gäller tränings-tech har vi en enorm produktutveckling att se framemot.

2. Tillbaka till naturen
Det snackas mycket om så kallad primal workout, där man vill efterlikna djurens rörelser. Du kryper som en leopard för att jobba med rörligheten i höfterna, du balanserar som en fågel för att stärka bålmuskulaturen och hoppar som en groda för att sätta fart på pulsen och träna ben och rumpa. Och det är inte så knäppt och effektsökande som det kanske låter.

– Jag tror att de naturliga rörelsemönstren alltid kommer att vara trendiga, det vill säga vi kommer alltid vilja gå, hoppa, springa, lyfta, kasta, fånga… Sedan kommer förstås uttrycken, namnen på och formerna för träningspassen att variera, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklingsansvarig på Friskis & Svettis.

– Det är så mycket som händer i kropp och själ när vi är i naturliga rörelsemönster.

3. Styrketräning FTW

Antalet tjejer som tränar tungt ökar, förmodligen för att många upptäcker hur bra man mår av att vara stark. Humöret påverkas positivt, vardagen blir lättare att fixa och risken för värk minskar. Vågar vi hoppas att ingen tjej i framtiden kommer dissa styrketräningen i rädsla för att ”bli för stor”? Förhoppningsvis dör den här seglivade myten snart och ännu fler kvinnor låter cardio-maskinerna vila en stund till förmån för de fria vikterna.

4. PT i nytt format

Att anlita en PT är ett fantastiskt sätt att nå de resultat du vill. Men det är dyrt – svindyrt, faktiskt. Därför välkomnar vi de nya, digitala tjänsterna där du nästan kan få känslan av att ha en egen PT. Med appen Twiik kan du lätt ta del av så kallad micro-coaching, vilket innebär att du får tips från riktiga tränare – anpassade efter dig. Du kan välja att få hjälp inom olika områden, som till exempel träning, kost och meditation.

Läs även 11 sätt att göra träningen (ännu) roligare

5. Träning som livsstil

Nu ser vi hur träningstrenden utvecklas och tränger sig in i våra liv mer och mer, i takt med att fler upptäcker hur bra man mår av en aktiv livsstil. Vi vill liksom aldrig ta av oss tightsen.

– Allt fler integrerar rörelse och träning i sin vardag, de joggar eller cyklar till jobbet, yogar på lunchen eller ordnar träningsinriktade helgaktiviteter till-sammans med familj och vänner. Man använder träningskläder till vardags och registrerar sin vardag i aktivitetsklockor och armband. Träningen är på god väg att bli en naturlig del av våra liv istället för en separat företeelse, säger Tina Uppfeldt.

Missa inte! Bästa träningen för mage och lår (plus rumpan!)

6. Chillade pass

Trodde du att effektiv träning måste vara lika med att ta i så hårt att man blir snurrig i skallen? Tänk om! Bra träning kan se ut på olika sätt och ibland vill du kanske sänka pulsen snarare än att öka den.

– Vi lever i en tillvaro med högt tempo, snabba skiftningar och många kom-munikationskanaler. Känslan av stress ökar och vårt behov av kvalitativ åter-hämtning ökar, förklarar Tina. Hon tror att efterfrågan på lugnare återhämtningspass kommer att växa, som till exempel mindfulness-övningar och still-sammare yogaformer. Är du nyfiken? På Youtube finns flera olika nybörjar-övningar i både yoga och meditation.

7. Romerska ringar
Akrobatiska och gymnastiska övningar växer i popularitet. Övningarna har vi sett förr, det nya är att de åter får stor uppmärksamhet. Baaams PT och bloggprofil Amelie Håkansson är ett fan.

– Just nu vill jag bara leka i ringar, klättra i rep eller stå på huvudet. Mitt nästa mål är att klara riktiga muscle-ups i ringarna, säger hon.

Den nya stora gymtrenden sägs också vara just akrobatisk träning. Räkna med att du snart får se ett par romerska ringar på ditt lokala gym, om de inte redan finns där.

8. Ny-nostalgi

Spelade du fotboll, tennis eller handboll när du växte upp? Kanske gick du på ridning? Allt fler verkar återuppta gamla barndomsintressen. Utöver att det med stor sannolikhet blir väldigt kul att komma i bättre form så är det ett bra sätt att lära känna nya människor som du har något gemensamt med.

Läs även 7 yogaövningar som ger starkare mage

3 x snabba frågor
Tina Uppfeldt, träningsutvecklingsansvarig på Friskis & Svettis svarar.

Varifrån kommer egentligen träningstrenderna?

– Vi inspireras fortfarande väldigt mycket av USAs västkust, som är träningsvärldens mecka. Men vi inspireras också mycket av öst, med ett ökat intresset för yoga och meditation och hela den österländska livsstilen.

Hur vågar man prova något nytt?

– Ett bra sätt är att träna är tillsammans med någon som är rutinerad inom det du vill testa. Då får du en riktigt bra start. Ett annat bra sätt är att vara med på ett event eller en träningsresa. Där erbjuds många olika typer av träningspass och chansen finns att du får prova något helt nytt, som du inte ens visste att du skulle gilla.

Berätta om en trend du gillar!

– Vad som blir uppenbart för allt fler är att vi behöver rörelse och träning för att få energi och kapacitet att göra det vi vill i livet. Vi tänker mer hållbart kring våra kroppar och vill bygga upp dem i syfte att de ska hålla hela livet. Det leder i förlängningen till att efterfrågan på uppbyggande pass, som till exempel coreträning och rörlighet, ökar.

Läs mer
Jessica Almenäs nya superträning som ger synliga muskler
Fitnessprofilens ultimata övning för fast rumpa
Kom igång med träningen efter semestern – 9 peppande tips

Bildkälla Thinkstock