SPECIAL: Boosta din fettförbränning med rätt mat

Näringsexperten Fredrik Paulún har skrivit flera böcker på ämnet fettförbränning. I den senaste, Boost, delar han med sig av olika knep med vetenskaplig grund, som ska bidra till en högre energiförbrukning och att kroppen i större utsträckning använder fett som bränsle.

I Baaams fettförbränningsspecial får du Fredriks bästa tips, samt tre fettförbrännande recept ur boken.


Om du bara får ge ett enda tips när det gäller kost och förbränning. Vad säger du då?

– Ät mat lagad från grunden, på riktiga råvaror. Då vet du vad du får i dig och slipper socker, tillsatser och snabba kolhydrater som bromsar fettförbränningen. Dessutom får du alla polyfenoler, starka kryddor och omega-3 som du önskar och du kan boosta varje måltid med fettförbrännande egenskaper, säger Fredrik Paulún.

Vilket är det mest underskattade livsmedlet när vi snackar förbränning?

– Jag tror det är alla polyfenolrika kryddor. Det beror på att vi så nyligen bevisat att de är effektiva för fettförbränning och det är få personer som känner till det.

Vad är bäst att äta för att maxa effekten av ett träningspass?

– Så fort du bara kan ska du se till att få i dig 20-30 gram protein och cirka 50 gram kolhydrater. En äggröra på tre ägg och en halvliter juice funkar.

RECEPT: Ät dig i form!

Ge förbränningen en knuff framåt med de här tre underbara och enkla recepten, fulla av fettförbrännande egenskaper.

Lax med ananassalsa
Den här goda och lättlagade rätten är packad med fettförbrännande och hälsosam omega-3. Lax är dessutom en bra källa till D-vitamin, som också sägs vara en viktig faktor för fettförbränning.

Ingredienser

(4 portioner)

1 msk olivolja

4 laxfiléer i portionsbitar

(150-200 g/person)

salt

peppar

Salsa

800 g ananas (ca 1 stor

ananas), hackad

1 rödlök (ca 125 g), finhackad

4 msk koriander, hackad

4 msk mynta, hackad

2 msk risvinäger

2 röda chilipeppar, finhackade

salt

svartpeppar

Gör så här:

* Blanda alla ingredienser till salsan i en skål.

* Ställ åt sidan. Hetta upp oljan och stek laxen i olivoljan på medeltemperatur cirka 4 min per sida. Salta och peppra efter smak.

* Servera laxen tillsammans med ananassalsan. Om du vill göra rätten mer mättande passar det fint med ris till.


Wokad kyckling med groddar och chili
Sesamolja innehåller ett ämne (lignanen sesamin) som i studier kopplats till minskad fettinlagring. Dessutom smakar oljan underbart och den är full av antioxidanter. Från kycklingen får du viktigt protein!

Ingredienser

4 portioner

600 g kycklingfilé, strimlad

1 röd chilipeppar, finhackad

3 msk olivolja

6 färska champinjoner

(ca 200 g), skivade

2 röda paprikor (ca 300 g), i bitar

200 g böngroddar

Woksås

3 vitlöksklyftor (ca 15 g)

finhackade

3 msk riven ingefära (ca 90 g)

1 msk sambal oelek

1 tsk sesamolja

3 msk japansk soja

2 msk honung

1/2 dl risvinäger

Servera med:

Fullkornsris

1/2 dl färsk koriander (ca ½ kruka)

kruka eller 10 g), hackad

2 msk sesamfrön, rostade

Gör så här:

* Börja med sesamfröna till serveringen. Rosta fröna i torr panna tills de blir gyllengula. Rör hela tiden så att de inte bränns. Lägg över i en skål och låt svalna.

* Blanda alla ingredienser till woksåsen. Se till att honungen löses upp ordentligt och ställ åt sidan. Woka kycklingfilé och chilipeppar i olivolja tills kycklingen är ordentligt genomstekt.

* Lägg i champinjoner, paprika och groddar och woka ytterligare några minuter.

* Slå på woksåsen och blanda runt. Servera med ris och dekorera med färska korianderblad och rostade sesamfrön.


Nyponsmoothie
Vårens snyggaste smoothie är lila och full av fettförbrännande och hälsosamma godsaker som nyponpulver, blåbär och chiafrön.

Ingredienser

(1 portion)

1 ½ dl valfri mjölk

1 msk nyponskalsmjöl eller

nyponpulver från hela

nyponet

1 msk chiafrön

1 liten eller 1/2 stor banan

1 dl blåbär (ca 60 g), frysta

1/2 msk färsk mynta (ca 10 blad)

½ msk honung

8 mandlar, oskalade, gärna

blötlagda över natten

Gör så här: Kör alla ingredienser i mixer eller med mixerstav och häll upp i ett glas.


Polyfenoler – magiska fettförbrännare

Polyfenoler är en grupp ämnen som främst finns i vegetabilier, till exempel i bär och frukt.

– När det gäller fettförbränning hör polyfenoler framtiden till, eftersom de finns i vanlig mat och tycks ha kraftfulla positiva effekter på fettförbränningen, säger Fredrik Paulún.

Polyfenoler ska, förutom att stimulera fettförbränningen, också kunna minska kroppens egen produktion av fett. Dessutom ökar de frisättningen av fett från fettcellerna, en effekt som förstärks ju mer du rör på dig.

Mörka nyanser av rött, svart eller lila är oftast en säker hint om att livsmedlet är rikt på polyfenoler.

Polyfenolrikt

* Nypon

* Björnbär

* Kakaopulver

* Oregano (torkad)

* Blåbär

* Svartvinbär

* Timjan (torkad)

* Mörk choklad

* Rosmarin (torkad)

* Kaffe

* Rödvin

Fler fettförbrännande tips och recept hittar du i Fredrik Paulúns senaste bok Boost.

Foto: Boost, Thinkstock