
Forskning visar: Stark mat ger längre liv
Chilifrukter är heta av flera anledningar. Enligt nya forskarrön kan stark mat, och i synnerhet färsk chili, faktiskt förlänga ditt liv.
Av: Jenny Olsson
Läs mer: Det här är Baaam
Det börjar som ett pirr på tungan. Kroppstemperaturen ökar och snart tränger svettpärlor fram i pannan. Sedan dröjer det inte länge förrän en brännande känsla exploderar i munnen. Hjärtinfarkt på gång? Inte alls! Du har bara fått i dig en dos 8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamiden. C18H27NO3. Capsaicin.
Capsaicin är det aktiva ämne i chilifrukten som skapar den fruktade och älskade hettan, vilken ger maten extra sting och får kroppen att reagera så häftigt. Och om vi ska tro forskarna finns all anledning att äta chili mer regelbundet. Nya forskarrön visar att starkt kryddad mat kan förlänga livet och i synnerhet färsk chili verkar ha kapaciteten att förbättra vår hälsa på olika sätt.
Den omfattande studien som presenterades i British Medical Journal (augusti 2015) baserades på nära en halv miljon kinesers matvanor under sju år. Forskarna vid Harvard såg att de som åt kryddrik mat nästan varje dag löpte lägre risk att dö i förtid jämfört med de som bara åt kryddstarkt någon gång ibland. Särskilt ett högt intag av färsk chili minskade risken att dö i förtid med hela 14 procent.
Varför chiliätare lever längre kräver dock mer forskning. Kanske har chiliätarna andra hälsosamma vanor, utöver just chiliätandet, gemensamt? Chili har dock tillskrivits en rad positiva hälsoegenskaper, i flera olika studier. Förutom att ämnet capsaicin driver igång kroppens ämnesomsättning och cirkulation upplever många ett särskilt välbehag efter en chilistark måltid. Det beror på att capsaicinet sätter fart på kroppens endorfiner, vilket ger en känsla av välbefinnande. Alla chilisorter innehåller dessutom rikligt med antioxidanter, som vitamin A och C, och sägs kunna motverka eller lindra både förkylning och huvudvärk. Chili sägs till och med kunna motverka depression.
Medicinen som modern vetenskap nästan glömde
Capsaicinet påverkar även vår hjärt- och kärlhälsa positivt, motverkar inflammation och har, paradoxalt nog, en positiv effekt på bakteriefloran i magen trots sin styrka. Dessutom kan capsaicinet förebygga cancer och motverka fetma, vilket förstås är positivt för den som vill hålla sin vikt eller gå ner i vikt, enligt studien som publicerades i British Medical Journal.
I moderna läkemedel har man tagit till vara på capsaicinets smärtstillande och kärlvidgande effekter, bland annat som en viktig ingrediens i plåster, lindrande liniment och som ett alternativ till Alvedon (paracetamol), vilket forskare vid avdelningen för klinisk kemi och farmakologi på universitetssjukhuset i Lund just nu försöker att vidareutveckla.
En nyligen avslutad pilotstudie vid Göteborgs universitet visar vidare att capsaicin skulle kunna lindra kronisk hosta. Till hösten hoppas forskarna med Eva Millqvist, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i spetsen på att kunna genomföra en längre studie. Om den faller väl ut är det inte helt otroligt att vi om ett antal år har ett presumtivt läkemedel med ”chilieffekt” för personer med svåra hostproblem.
En beroendeframkallande smaksättare
De allra flesta av oss väljer nog ändå chilifrukten för dess fantastiska arom. Som avlägsen släkting till både potatis och tomat har chili länge varit en populär ingrediens tack vare dess förmåga att förstärka och förhöja andra smaker. Det finns cirka 200 olika sorters chilifrukter, tusentals med alla varianter och hybrider inräknade. Färgerna och formerna är vitt skilda; från små spetsiga varianter till stora runda, från gröna, gula och orange till mörkt röda, lila och till och med svarta.
Egentligen finns det bara en nackdel med chili. Chiliätande är nämligen vanebildande. De behagliga kickarna som infinner sig gör att man med tiden gärna vill ha mer. Och starkare.
Spice it up! Smarta tips för matlagning med chili
1. Du kan minska styrkan (koncentrationen av capsaicin) genom att skära bort kärnor, fröhus och de vita mellanväggarna. Spara gärna kärnorna och tillsätt dem efterhand i maträtten om du inte skulle vara nöjd med smaken.
2. Finhacka de färska sorterna såvida det inte är en sort du kan hantera och tillaga som en grönsak. Soltorkade chilifrukter ska blötläggas innan de används i matlagningen.
3. Tvätta händer och redskap noggrant efter kontakt med frukten. Gnugga inte med händerna i ansiktet, framförallt inte i ögonen eller vid munnen.
Foto: Thinkstock, IBL, Unsplash

