Idag finns det många alternativ till animalisk mjölk, och du är inte ensam om att undra vilken sort du bör välja till vad? Och hur nyttiga är de olika mjölkalternativen egentligen? Ger de också protein och kalcium?
Dags att ta reda på det. Till vår hjälp har vi näringsfysiologen Anki Sundin.
Många frågar ”hur nyttig” icke-animalisk mjölk är, men Anki menar att det är svårt att svara på.
– Det beror på vad man menar med nyttig. Vissa är till exempel ute efter protein när de väljer dryck, andra tycker att det viktigaste är att drycken är osötad. Generellt är sojadryck bland de näringstätaste dryckerna av alternativen vi testar i den här artikeln. De berikade dryckerna är överlag bättre än de oberikade ur ett näringsperspektiv. Se bara upp så att du inte väljer den sockrade varianten om du vill undvika socker.
Missa inte! Forskning: Därför borde du äta mer fet ost
Traditionell komjölk har många hälsofördelar, förklarar Anki.
– Den är naturligt rikt på väldigt många näringsämnen. Många vegetabiliska drycker innehåller bara dessa ämnen om de är berikade. Men så länge näringsämnena är lättillgängliga, är berikade drycker de inte sämre än komjölk.
Se vår guide nedan!
Och vad innehåller kossans mjölk?
Väldigt mycket bra, faktiskt.
Mellanmjölk per 100 ml
Kalorier: 45 kcal
Protein: 3,5 g
Fett: 1,5 g
Foto: IBL/Shutterstock