
Storsatsning på kvinnors psykiska hälsa – “Vi kan inte bara tiga och sitta still”
Kvinnors psykiska hälsa blir allt sämre – speciellt drabbade är unga kvinnor. Uppsala Universitet storsatsar nu för att ta reda på varför kvinnor är så hårt drabbade. ”Vi kan inte bara tiga och sitta still utan vi måste göra något på riktigt”, säger Lisa Ekselius, föreståndare för Centrum Wohmer.
De senaste trettio åren har den psykiska ohälsan ökat i hela Sverige, hårdast drabbade är kvinnor. Långtidssjukskrivningar på grund av psykiatriska diagnoser har gått från 13 procent till 45 procent, enligt siffror från Försäkringskassan. På Uppsala Universitets nya tvärvetenskapliga centrum, Centrum Womher, ska man nu gå till botten med problemet.
– Vi ser att ohälsan växer och slår hårt mot kvinnor, speciellt mot unga kvinnor. Vi vet dock inte varför och därför har vi skapat det här centrumet, säger Lisa Ekselius, som är föreståndare.
Idéen till centrum Wohmer föddes redan för fyra år sedan. Lisa Ekselius är i grunden psykiatriker och har bland annat jobbat med psykisk ohälsa kopplat till infertilitet och graviditet. Att i sitt jobb se hur ohälsan utvecklades och de stora konsekvenserna för kvinnorna fick Lisa Ekselius att vilja agera.
– Vi måste ta ansvar och göra något åt det här. Det är ju generationer av kvinnor som är drabbade, säger hon.
"Ohälsan får stora konsekvenser"
Centrum Wohmer startades för ett år sedan men invigdes först i mitten av april 2021. Tillsammans ska 16 doktorander med olika kompetensområden forska på varför kvinnors ohälsa ökar, hur man kan förebygga ohälsan, hur man tidigt identifierar de drabbade och självklart hur man ska hjälpa dem.
– För kvinnorna påverkar deras psykiska ohälsa deras relationer, arbetsliv, familjeliv med mera. Den får stora konsekvenser, säger Lisa Ekselius.
För att kunna bedriva sin forskning har Centrum Wohmer fått uppåt 40 miljoner kronor under en femårsperiod. Tanken och förhoppningen är att de ska producera så mycket bra forskning att de får finnas kvar på lång sikt. Lisa Ekselius ser hoppfullt på framtiden.
– Vi vill att det ska finnas evidensbaserade vägar att komma tillbaka till livet för de som drabbade. Det ska finnas hjälp för kvinnor att leva det bästa möjliga livet – starka, friska och med energi, säger hon.
Foto: TT