Stressad? Dessa 9 knep gör dig lugn

1. Handmassage

Detta är något du kan göra när du konverserar med någon, sitter på bussen eller på jobbet. Det är ingen som kommer att märka något. Du tar helt enkelt din tumme och trycker den på olika punkter i motsatt handflata. Det är väldigt skönt och lugnande på samma gång.

2. Trycka ihop handflatorna

Genom att trycka dina handflator mot varandra i ca 5-10 sekunder skänker du din kropp ett lugn – filosofiskt sett låter du din kropp känna av var någonstans den befinner sig i universum. Positionen påminner lite om trädpositionen i yoga, och den lugnande effekten kommer snabbt.

3. Blunda

Forskning visar att 80 procent av allt vi upplever kommer in genom ögonen. Om vi då blundar då och då ger vi hjärnan en välbehövlig paus. Överkänsliga personer rekommenderas att ligga i sängen i nio timmar med stängda ögon, du behöver inte sova hela tiden men du får slappna av ordentligt innan du blir överöst med stimuli.

4. Ta djupa andetag

Det är precis så enkelt som det låter. Ta ett djupt andetag genom munnen och håll inne luften i cirka fem sekunder innan du släpper ut luften genom en högljudd suck. Det ska låta ungefär som när tonåringar suckar åt en…

5. Rör på dina armar

Ställ dig upp och håll ut armarna framför dig, ta sedan ner dem innan du lyfter dem utåt sidorna och sedan ner igen. Sträck sedan upp armarna så högt du kan och låt huvudet vila mot bröstet. Häng kvar så en stund och upprepa tills du känner dig lugn.

6. Krama dig själv

Krama dig själv i cirka tio sekunder och upprepa tills du känner dig lugn. En kram om dagen har visat sig vara effektiv mot hjärtsjukdomar, depression och stress samtidigt som den förbättrar ditt immunförsvar.

7. Tryck händerna mot väggen

Tryck dina handflator mot väggen och ha dina fötter stadigt placerade på marken i cirka 5-10 sekunder. Att trycka din vikt mot en stabil yta är lugnande, även på en undermedveten nivå.

8. Stålmannen-position

Lägg dig på mage på golvet, håll armarna framför huvudet och ha raka ben. Håll positionen i cirka tio sekunder. Den här övningen är perfekt för dig om du känner dig yr, för exalterad, distraherad eller irriterad.

9. Skaka

Visste du att djur skakar när de vill bli av med sin stress? Uttrycket att ”skaka av sig” är alltså något som verkligen fungerar. Om du har tid kan du skaka i cirka femton minuter. Det kan kännas dumt, men har visat sig hjälpa många att bli lugna.

Foto: All Over Press