stör din sömn

Studie: Det här stör din sömn

Forskare vid Stanford University konstaterar i en ny studie att vår sömn påverkas av storstadens ljus. Människor i områden med hög ljusexponering under nätterna i större utsträckning var missnöjda med sin sömn än folk i områden med lite ljus, som till exempel ute på landsbygden. Belysningen stör din sömn, helt enkelt. Vi berättar dessutom hur du kan göra det lättare för dig att följa kroppens naturliga dygnsrytm.

– Exponering för ljus på natten kan ha starka biologiska och beteendemässiga konsekvenser, säger George Brainard, Professor i neurologi och neurovetenskap vid Thomas Jefferson University i Philadelphia.

Läs mer: Nya Baaam ute i butik nu!

Med andra ord finns det anledning till att införskaffa ordentliga mörkläggningsgardiner och skära ner på ljuset under timmarna innan du ska sova. Något som också kan vara klokt att tänka på är det blå ljuset, som utsöndras i stor utsträckning från skärmarna på elektroniska enheter som till exempel mobiltelefoner och tv-apparater.

Har man en Andriod-telefon finns det en app som heter Twilight, som anpassar ljuset på din telefon efter dygnet. Ljuset blir mindre blått, det vill säga varmare, på kvällen och mer kallt tidigt på morgonen. Perfekt för att slippa exponeras för öndigt uppiggande ljus.

Twilight hittar du för nedladdning här: Google Play Store

Har du däremot en iPhone får du vänta lite till dess att du kan utnyttja en liknande funktion. Den nya versionen av mjukvaran till iPhone och iPad har denna funktion inbyggt i systemet. Så håll ut, det dröjer nog inte mer än en månad till dess att nya versionen kommer ut.

Foto: Pexels

Läs mer:
Träningen som ger dig bättre sex
Allt du behöver för att möta våren med yoga
Ditt kaffe kan innehålla mer socker än en läsk