Arga människor som är mindre intelligenta.

Studie visar: Arga människor överskattar sin intelligens

Upplever du att ilskna människor ofta vill framstå som smartare än vad de kanske är egentligen? Då är du något på spåret! Ny forskning visar nämligen att människor som ofta har ett aggressivt humör i vardagen, tenderar att överdriva sin kompetens.

Den som skriker högst vet inte alltid bäst – ingen chockartad information, men det är ändå skönt att få det bevisat. För vem har inte träffat på någon som lätt tappar humöret och höjer rösten, eller som gärna klagar på andra för att de minsann kunde ha gjort det bättre själv.

Men nästa gång du stöter på dessa människor kan du glädjas åt att de kanske inte är så smarta som de tror. Tidskriften Intelligence har nämligen publicerat en studie där det stod klart att arga människor har en förmåga att överdriva sin egen kompetens.

Studien visade ett tydligt resultat

I studien deltog 520 forskarstudenter som svarade på ett flertal frågor om hur ofta och lätt de blir arga i vardagen. I nästa steg fick de sedan själva bedöma sin intelligens, innan de gjorde ett test som skildrade sanningen.

Svaren visade att forskarnas tes stämde: Det fysiska testet visade nämligen att de studenter som svarade att de lätt blir arga även var de som gav uttryck för att vara smartare än vad undersökningen visade. Studien visade även att de studenter som ofta blir väldigt nervösa i stället värderade sin intelligens som snäppet sämre än vad testet i själva verket visade.

Arga personer tror sig vara smartare än andra

Svaren av undersökningen gjorde att forskarna bland annat kunde konstatera att personer som lätt blir arga ofta har narcissistiska personlighetsdrag. Detta ansågs också som en bidragande faktor till att personerna i fråga gärna såg sig själva som lite bättre än vad de egentligen var.

Så nästa gång någon snäser eller skriker åt dig eller tror sig veta bättre än du på ett arrogant sätt, kom ihåg att de förmodligen inte är så smarta som de försöker framstå som. De kan helt enkelt vara så att de bara överdriver sin kompetens för att de tror sig vara smartare än vad de faktiskt är.

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Live Science

Läs mer:

Ny studie: Inte ens 25 koppar kaffe per dag skadar hälsan

Ny studie: Här är det vanligast att vi hittar kärleken

Ny studie: Allt fler lesbiska par skaffar barn