Styrkelyftaren Sara, 24: Att lyfta tungt gav mig bättre självförtroende

Sara Dahlström är en av många som har tröttnat på att hälsosam och vältränad är lika med smal. Själv kan hon lyfta tyngre vikter än vad många drömmer om, och vill uppmana alla att tänka mer positivt till sina kroppar.
1:45

Efter reklamen: 7 Enkla träningsformer på hemmaplan

(1:45)

Vi ger dig inspirationen till hemmaträningen! Upptäck nya träningsformer.

Av: Malin Ny

Läs mer: Kroppsaktivisten Karin: 6 sätt att ge ditt barn en positiv kroppsbild

Sara Dahlström var 17 år, gick på gymnasiet och hade tävlat i dans på hög nivå ända sedan hon var 8 år. Men en dag vändes hennes tillvaro upp och ned. Hon fick reda på att hon hade en hjärntumör på hypofysen, en del av hjärnan som styr alla hormoner.

– För att kunna operera bort tumören var man tvungen att i princip förstöra hela hypofysen. Det innebär att jag inte har någon naturlig hormonproduktion och dessutom behöver äta kortison varje dag för att ens överleva, eftersom jag inte har något kortisol naturligt.

Sara berättar att sprutorna och medicinerna är livsviktiga för henne, men att de också har gett biverkningar. Kortison gör att du lagrar in mer fett och vätska och Saras alla sköldkörtelhormoner, som styr omsättningen, försvann. Hon gick snabbt upp i vikt, något som i princip alla gör som drabbas av samma sjukdom. Efter sjukdomen tränade Sara för att för att gå ned i vikt, men efterhand förändrades det och hon upptäckte att hon är riktigt bra på att lyfta tungt.

– Jag älskar att det ger mig ett bra självförtroende. Det hjälper mig också att inse hur bra min kropp är, och att den inte bara är till för att se ut på ett särskilt sätt.


Numera jobbar Sara Dahlström som chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness, och hon jobbar aktivt på att sprida ett kroppspositivt budskap på sina sociala medier. På Instagram, där hon har över 22 000 följare, får hon många positiva kommentarer på sina bilder och på sin kamp.

– Många kommenterar och skriver meddelanden om hur glada de är för att få se en helt vanlig kropp som kanske inte tillhör normen. Jag får ofta höra att någon har vågat visa sig i bikini eller gå och träna på grund av mig. Det känns underbart, och ger mig massor av inspiration i både mitt jobb som chefredaktör och i det jag lägger upp.

Just nu tränar Sara inför att ställa upp i Strongwoman, en tävling där deltagarna tränar i mångsidig styrka – bland annat däckvält, stockpress, farmers walk och stenlyft. Enkelt förklarat går det ut på att gå med tunga vikter och lyfta otympliga grejer.

Ibland kan det handla om att lyfta så tungt som möjligt, ibland om att gå en viss sträcka så snabbt som möjligt med en lättare vikt och liknande. Ofta får man inte veta exakt vilka grenar och vikter man ska tävla i förrän någon månad innan tävlingen, så det går inte att förbereda sig till punkt och pricka inför den utan det handlar om att träna mångsidigt.

– Det är just det jag tycker är kul, att det inte går att specialisera sig på någon särskild gren. Man måste klara alla möjliga övningar och både vara stark och ha bra flås, säger Sara.

I framtiden vill hon fortsätta att satsa på träningen – och att ha så roligt som möjligt.

– Den kommande tiden är det inte så många tävlingar, så målet är att träna på ett brett sätt för att förbereda mig så bra som möjligt för de kommande tävlingarna i vår. Och framför allt att ha kul under tiden!

Foto: privat