Styrketräning eller kondition: vad ska jag träna först?

Styrketräning eller kondition: vad ska jag träna först?

Träning är oftast inte bara svart eller vit, rätt eller fel. Det handlar om hur du som individ mår, dina förutsättningar, men i detta fallet framförallt om dina mål. Om du vill blanda kondition med styrketräning i ditt pass, gör såhär:

Mål: Du vill gå ner i vikt

Om viktminskning är ditt mål, är styrka före kondition att föredra. På uppdrag av Amerikanska rådet gjordes en träningsstudie där forskare från Western State Colorado University undersökte den optimala ordningen att utföra ett träningspass. De kom fram till att börja med att lyfta vikter först ledde till en ökad puls, vilket innebar en större kaloriförbrukning när du sedan körde konditionsträning efteråt. Samtidigt har du mer energi i början av passet för att lyfta tyngre vikter, vilket ökar din muskelmassa och därmed din ämnesomsättning.

Mål: Du tränar för en tävling.

Oavsett om du cyklar, springer eller boxas, kör din konditionsträning innan styrketräningen. Forskning som publicerats i Journal of Strength and Conditioning visar nämligen att de muskler du arbetar med först får mest fördelar av träningen. Så, i detta fall, om du cyklar eller springer först, kommer muskler som behövs för att utmärka sig för en snabbare lopp bli starkare. Alltså, i grund och botten, lägg upp din träning genom att prioritera dina mål först.

Mål: Du vill se fit ut

– I jakten på en atletisk och tight kropp, måste du kunna prestera på hundra procent under båda träningsformerna, därför bör du dela upp din konditionsträning och styrketräning under olika dagar, säger personliga tränaren Michael Berg till Fitness magazine.

Om du kör ett hårt styrkepass på måndagen och ett löparpass på tisdagen hinner din kropp återhämta sig och du får ut mer av träningen.

– Men om du inte har tid och måste slå ihop passen, så är vikter först och kondition efteråt att föredra, menar Berg.

Mål: Du vill hålla dig frisk och stark.

När ditt mål inte handlar om att topp-prestera eller maximal viktminskning, har du en hel del spelrum. Faktum är att när träningen är måttlig (säg att du tränar två-tre gånger i veckan) påverkar inte styrke- och konditionsträningens ordning dina resultat, enligt en studie som publicerats i European Journal of Applied Physiology. Det innebär att om du känner för att lyfta lite hantlar innan ditt spinningpass – bara kör på. När allt kommer omkring, är den bästa träningen den du faktiskt gör, och den kommer att hålla dig hälsosam länge.

Foto: All Over Press