Sugen på en ny upplevelse? Här är världens 5 mest magiska resmål

Är du sugen på något annat än en typisk cityweekend eller solresa? Kanske något lite... spirituellt? Varsågod, här är en guide till några av jordens mest helande paradis (och yes, de är lättillgängliga och du behöver inte kompromissa med bekvämligheter om du inte vill).

Många av oss kommer någon gång till en punkt i livet när vi vill lämna allt vad kommers heter bakom oss. Då finns orter som sägs vara extra helande – ja, lite magiska nästan. Som ska bjuda på en särskild energi, eller om du så vill, ett unikt lugn. Men hur ska du veta vilket resmål som passar dig?

Yogisarna, meditationslärarna och healingproffsen har förstås ett lika självklart som förutsägbart tips: Följ din intitution. ”Jag rekommenderar verkligen att du lyssnar på dig själv när du väljer vilken helig plats på jorden du ska besöka. Ditt hjärta vet om det är meningen att du ska resa dit”, säger New York-baserade healern Deborah Hanekamp till Vogue.

För dig som inte bara vill förlita dig på intution så bjuder vi på en guide till fem av jordens mest helande paradis.


Bali, Indonesien

En dröm för alla som vill komma bort och andas syremättad regnskogsluft tillsammans med likasinnade. Tvärtemot vad du tror behöver en resa till Bali inte vara svindyr, och du gör helt rätt i att söka dig från kusten, upp i bergen – till den lilla byn Ubud. Det är här, bland de regnskogsklädda bergen och risfälten som de mest helande krafterna på ön lär finnas. Japp, det var naturligtvis i Ubud som ”Eat, pray, love” med Julia Roberts spelades in. På The Yoga Barn samlas alla yogautövare och du behöver inte vara rädd för att resa ensam och förbli ensam, här träffar du nya vänner lättare än på de flesta andra ställen.


Ibiza, Spanien

Ibiza är en sådan där plats som sprakar av en alldeles särskild sorts hög energi. Hit har free spirits från hela världen sökt sig ända sedan 1960-talets hippiekultur föddes, och många blev kvar. Det är en riktig party-ö, men vem har sagt att det inte går att kombinera dekadenta efterfester med läkande meditation i natursköna miljöer? På Ibiza får du både och, om du vill.

Du som enbart är ute efter det senare söker dig bort från charterparadis som San Antonio och styr istället mot det genuina Ibiza med slumrande byar, doftande citronlundar, yogaretreats och hippiemarknader.

Inte långt från Ibiza stad hittar du Cala d’Hort och den mytomspunna klippan Es Vedra som sägs vara ett av jordens mest magnetiska områden. Hit vallfärdar människor för att uppleva den mäktiga energin.


Marrakech, Marocko

De regelbundna böneutropen, färgexplosionen, trädgårdarna, marknadsstånden, spåkvinnorna och doften av kryddor – Marrakech är superspirituellt, fullt av energi och olikt allt du är van vid. Här försätts du genast i en särskild stämning och det är lätt hänt att du shoppar orientaliska parfymer och hippieklänningar för hela semesterkassan, i tron att du bytt stil och att det ska passa alldeles utmärkt hemma (well, vi vet alla att så inte är fallet).

Marrakech är en stökig, myllrande stad som också bjuder på möjlighet till stillhet. Här finns många yogastudios, hamam och, förstås, riads. Utanför Marrakech hittar du ett brett urval hotell med fokus på yoga och wellness, till exempel fantastiska Le Palais Paysan.

För dig som vill åka på ett mer äkta yoga-retreat med Tibet-vibbar, spana in The Kasbah du Toubkal, djupt inne bland Atlas-bergen. Här dominerar natur och andlighet.


Tulum, Mexiko

Du visste förmodligen redan det, men Mexiko är mer än tacos och vita stränder. I bohoparadiset Tulum får du till exempel både drömstränder och ljuvlig mexmat – kryddat med en stor dos andlighet. Här kryllar det av yogastudios och retreats, ekologisk mat och mayamassage. För yogafans finns hur mycket som helst att välja mellan, med många möjligheter till drömmig strandyoga.

Och även om du inte gillar yoga så är det omöjligt att inte komma till ro i Tulum med de vackra stränderna och djungelgrönskan som kuliss. Wellness-resorten Amansala ligger på stranden och erbjuder spa-behandlingar, hippielyxigt boende och yoga, naturligtvis.


Kerala, Indien

Örtmedicin, ayurveda, meditation, vänlighet, ekoturism och vegomat. Om det här är sådant du går igång på så är Kerala din destination. Här breder landsbygden och lugnet ut sig med risodlingar, mangoträd och teplantager. Fridfullare platser är förmodligen svåra att hitta.

Om du vill ha en hardcore-yogaupplevelse bör du googla på en så kallad ashram där du kan bo och lära dig yoga från grunden och ”nå en ny, spirituell medvetenhet”, som det kallas.

Du kan också hyra en husbåt och glida fram längs The Backwaters, ett naturskönt flodsystem, i något dygn. För en autentisk och budgetvänlig semester bor du i så kallad homestay, som betalande gäst i en familj. Närmare den indiska kulturen än så kommer du inte.

Men oavsett om du väljer boutiquehotell (det finns många), ashram, ayurveda-resort eller homestay så lämnar du Kerala med nya insikter och minnen från en unik plats på jorden.

Läs också! Drömsemester i Sverige – hit ska du åka


Foto Thinkstock