Svamp i underlivet efter sex.

5 fakta du kanske inte visste om svamp i underlivet

Drygt 80 procent av alla kvinnor får någon gång i livet en svampinfektion. Men hur mycket vet du om det satans kliande besväret? Antagligen inte tillräckligt.

Läs mer: 5 saker jag önskat att jag visste innan jag började med menskopp

Dina hormoner kan påverka

Hormonförändringar i kroppen påverkar slidans slemhinnor och det är vanligt att få svamp precis före mensen eller om du är gravid. En del personer upplever även att hormonella preventivmedel som p-piller och spiral ger en ökad risk för svampinfektion men sambandet är inte helt klarlagt i forskningen.

Svamp + sex = vestibulit?

Du ska helst undvika att ha sex när du har svamp eftersom slemhinnorna i slidan är irriterade och det gör ont. Om du har sex trots att det gör ont kan du få problem med återkommande smärta under sex även i framtiden – med andra ord vestibulit. Dessutom är risken att du får eller överför en könssjukdom större om du har sex när du har svamp. En svampinfektion kan också uppstå när något har skavt mot underlivet, som till exempel om du haft sex utan att vara tillräckligt våt.

Antibiotika kan vara boven

Äter du antibiotika? Det kan ge dig större risk att drabbas av svamp. Det beror på att antibiotika inte bara slår ut de dåliga bakterierna i kroppen utan även de nyttiga mjölksyrebakterierna som bland annat finns i underlivet. Utan dem har svampen lättare att börja växa.

Det kan vara ärftligt

Känns det som att du får svamp jämt och ständigt? Att ha lätt att få svamp kan faktiskt vara ärftligt och beror inte alltid på något du gör. Om du vill förebygga svampinfektioner kan du till exempel testa RFSU:s probiotiska vaginaltabletter som tillför laktobaciller.

Inget samband mellan svamp och kost

En vanligt förekommande huskur som dyker upp när man läser om svampinfektioner är att skära ner på livsmedel som socker och alkohol. Att det finns ett samband mellan kost och svamp saknar dock stöd i den forskning som hittills gjorts. Det finns däremot många som vittnar om att besvären försvunnit när de har uteslutit eller dragit ner på socker. Att smörja underlivet med yoghurt eller fil är ytterligare ett vanligt husmorstips som saknar belägg.

Läs också: Cellprovtagning och HPV-virus – det här betyder ditt besked

Källa: Vårdguiden, UMO

Foto: IBL/Shutterstock