Sveriges endometriosvård har stora brister – får kritik internationellt

Sverige ligger långt efter när det kommer till vård för endometriospatienter. Och nu får vi kritik från internationella experter.

Läs också: Gynekologen om endometrios: ”Smärtan är inget man ska behöva tåla”

Endometrios är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som drabbar drygt 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Trots det finns stora brister inom endometriosvården.

Till Sveriges Radio säger nu flera internationella experter att Sveriges vård av endometriospatienter är eftersatt.

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj, företrädare för den internationella organisationen World endometriosis society, till Sveriges Radio.


När man lider av endometrios innebär det att vävnad som påminner om livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Detta tar sig ofta uttryck i svåra smärtor och för ibland ofrivillig barnlöshet.

För vissa är sjukdomen så pass problematisk att man behöver opereras. Men flera kirurger och experter som Sveriges Radio har varit i kontakt med menar att kirurgerna i Sverige inte alltid är experter på området och operationerna genomförs inte i hela landet. Annat är det i Danmark. Där opereras endometriospatienter enbart av specialiserade kirurger.

Matts Olovsson är endometriosspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala och han håller delvis med om kritiken. Samtidigt menar han att man enbart ska behöva opereras som en allra sista utväg.

– Vi jobbar runt patienten och stödjer på olika sätt med bland annat fysioterapeuter och psykologer. Så vi försöker undvika kirurgi om det går att få ett bra behandlingsresultat utan, säger han.

Läs också: Hulda skrev bok om sin endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

Foto: IBL