Kiwai är kiwins kusin och påminner till stor del om ett krusbär sett till storleken. Den kallas även för minikiwi, krusbärskiwi, kiwidruva eller kiwibär. Det söta bäret, som kan ätas med eller utan skal, passar perfekt som mellanmål, dessert eller snacks.
Läs mer: Hela listan: här är säsongens bästa supermat
Bäret, som växer på en klängväxt, kommer ursprungligen från Kina, Korea, Sibirien och Japan men odlas idag på flera ställen runtom i världen. Bäret ser ut precis som en kiwi inuti; de små svarta kärnorna är där och köttet är i samma gröna nyans.
Läs mer: 5 regler vid viktminskning som du inte bör bryta
Liksom kiwin innehåller kiwai kostfiber som har en positiv inverkan på din matsmältning. Utöver C-vitamin innehåller den dessutom vitamin A och E samt B6. Mineralinnehållet består främst av kalium, magnesium och krom. Fröna inuti innehåller, precis som i kiwin, nyttiga fetter som Omega-3.
Mogen kiwai bör ätas direkt eller förvaras svalt, helst i kylskåp.
Foto: All Over Press