Therése Lindgren ler in mot kameran.

Therése Lindgren: Jag var helt övertygad om att jag hade fått en stroke

I tio år har Therése Lindgren levt med ångest och panikattacker. Här berättar hon hur hon har lärt sig att härleda och hantera sin ångest.
Therese Lindgren: " Jag trodde att det var något jag skulle dö av"
3:10

Efter reklamen: Therese Lindgren: " Jag trodde att det var något jag skulle dö av"

(3:10)

Slå på ljud

Therése Lindgren jobbade som mediesäljare för tio år sedan där prestationen skulle vara hög. Hon var stressad och blev till slut sjukskriven.

– Jag tror att det var i början utav 2011 som jag blev utbränd för första gången. Det var då som jag började få panikångestattacker och hade ingen aning om vad det var överhuvudtaget, jag var ju helt övertygad om att jag hade fått någon typ utav stroke första gången som det hände, berättar Therése Lindgren.

Therése hade då inte ens hört talas om ordet ångest.

– Särskilt 2013 så var jag så rädd för min ångest. Direkt jag fick det och inte riktigt kunde pinpointa varför jag hade den känslan eller direkt när jag började känna ångest så fick jag panik och då blev det ju som en ond spiral.

Therése Lindgren om att ha ångest

Idag har Therése haft ångest i flera år, hon har gått i terapi och läst mycket så hon kan härleda och se vart den kommer ifrån.

– Jag vet ju med mig själv att trots att jag idag nästan har panikångest i 10 år, så varje gång den smyger sig på så blir man tagen off guard och det som är så obehagligt är att man totalt tappar kontrollen. Det är det som det känns som i alla fall. Många är rädda för att man kommer kräkas, att man kommer svimma, att man kommer göra bort sig eller att man kommer bli galen. Det är ju många utav dom här katastroftankarna som kickar in.

När ångesten väl kryper på så har Therése hittat hur hon ska härleda den och hur hon ska ta det lugnt.

– Det som jag har försökt tänka är att 'är det någonting jag kan så är det panikångest, jag är proffs på panik' och jag försöker att tänka det när jag känner den där känslan. För mig är det framför allt att jag börjar känna i fingrarna att dom börjar darra, det blir problem med andningen och jag kan få lite så här konstigt som att man har två vattenglas över öronen, att ljudet blir lite märkligt.

Hon fortsätter:

– Då försöker jag bara att tänka att jag har gjort det här förut, jag vet vad som kommer hända, jag kommer inte dö, jag kommer inte svimma, för att det har jag aldrig gjort under en panikångestattack. Det är jävligt obehagligt men det värsta som kommer hända är det som händer just nu det kommer inte att bli värre.

Therese Lindgren står ute i en trappa en höstdag och tittar bortom kameran.

Idag vet Therése Lindgren hur hon ska hantera sin ångest på bästa sätt.

Olle Sporrong/Expressen/TT

”Var jättesvårt att prata om då”

Att prata om sin psykiska hälsa var inget självklart för Therése. Det var ett samtalsämne som inte var bekvämt i hennes familj. Tidigare tyckte Therése att det var pinsamt för att hennes bild av vara lyckad så behövde man vara framgångsrik och då drabbas man inte av psykisk ohälsa.

– Idag så skäms jag över att jag tänkte så jag kan inte alls förstå att jag tänkte så. Men det var jättesvårt att prata om då och det kan det fortfarande vara. Jag ska absolut inte sitta här och låtsas som att det är superenkelt det är faktiskt en sak att prata om det till exempel på sociala medier men en annan sak att prata om det privat, det blir mycket mer personligt såklart.

Hon fortsätter:

– För min del när jag först i början fick hjälp så var det ju inte att jag valde att öppna upp mig för någon utan, det var ju så att jag åkte med ambulans till sjukhuset när jag var mitt i en panikångestattack. Och därefter blev slussad till rätt vård och på den vägen så började jag gå i terapi och med terapin så blev det enklare och prata med min familj och mina vänner.

Idag mår Therése bra, tack vare terapi, antidepressiv medicin och för att hon pratar så mycket om sin psykiska ohälsa. Hon berättar att hon även mår bra för att hon nu har verktygen så hon kan hantera sitt mående.

Relaterade artiklar
Tjejzonen möter upp den ökade psykiska ohälsan bland unga tjejer
Nu lanserar vi #vågaprata – för att belysa psykisk ohälsa
Aysha Jones om utmattningen: Jag är mycket snällare mot mig själv nu