Influencern Therese Lindgren

Therése Lindgren vill hjälpa följare med ångest: "Jag har varit den tjejen"

Youtubern Therése Lindgren startar en utbildning för influencers i hur man bemöter unga tjejer med psykisk ohälsa som skriver till dem. "Jag har själv varit den där tjejen som skrev till en bloggare när jag mådde dåligt."

I Therése Lindgrens kommentarsfält och DM är det många som delar med sig av sin ångest. Ibland handlar det om hemska erfarenheter som våldtäkt eller svåra barndomstrauman, ibland handlar det om ren vardagsångest.

– När jag får de här historierna till mig känns det dubbelt. Dels är det väldigt givande och jag känner att jag inte är ensam om att ha ångest. Det känns på ett sätt som att det är en nära vän som öppnar sig, å andra sidan kan det bli riktigt tungt, säger Therése till Baaam.

Hur menar du?

– Det finns något som heter sekundär traumatisering och det låter kanske dramatiskt, men jag fattar verkligen grejen. Man lever sig liksom in i de här människornas historier och dåliga måenden och det kan faktiskt bli ganska tungt, även om det verkligen inte är mig det är synd om egentligen. Och så har man ingen aning om hur man svarar på bästa sätt.

Ska utbilda influencers i att lyssna

Therése Lindgren har pratat med många andra influencers som känner igen sig i hennes erfarenheter och det var så idén föddes till utbildningen LYSSNA som är ett samarbete med Tjejzonen.

– Den behövs! Alla, inte bara influencers, borde egentligen gå en sådan utbildning för att lära sig att lyssna på och att bemöta psykisk ohälsa i vardagen, säger Therése.

Utbildningen består av två delar: medmänskligt lyssnande och hållbart hjälpande.

– Den första handlar om hur man hjälper på bästa sätt. Den andra handlar om sekundär traumatisering; var gör jag av mina känslor och tankar efter att ha fått ta del av de här tragiska historierna?

Skrev till bloggare om sin ångest

Du har ju erfarenhet av psykisk ohälsa, vände du dig någonsin till en influencer själv?

– Vet du, det gjorde jag faktiskt. Vad sjukt, det har jag inte ens tänkt på. Det var innan jag blev influencer och jag följde en bloggare som heter Tyra Sjöstedt. Hon hade skrivit en del om psykisk ohälsa så jag skrev till henne, både i kommentarsfältet och via mejl.

Fick du det svar du behövde?

– Nej, jag fick inget svar. Jag blev faktiskt lite besviken, men samtidigt fattade jag ju varför – det var nog väldigt många som skrev till henne. Däremot var det skönt att få skriva av sig. Ofta blir det ju väldigt konkret när man skriver för att förklara för någon annan, det hjälpte att sätta ord på mina känslor.

Var Tyra den första som du berättade för?

– Ja, det var det. Och nu är det säkert många som hör av sig till mig som sin första person. Cirkeln sluts och nu vill jag göra något bra av det här.

Några av de influencers som ska gå utbildning är Ida Warg, Linda-Marie Nilsson, Sabina Decireé och Lisette Afredsson.

I syfte att sprida kunskap kring hur man bemöter psykisk ohälsa i vardagen ännu bredare kommer ett begränsat antal platser till utbildningen att göras tillgängliga digitalt för allmänheten, med anledning av Världsdagen för mental hälsa den 10 oktober.

Här kan du hitta mer information kring hur du anmäler dig till utbildningen!

Läs mer:

Psykisk ohälsa hos unga ökar – är skärmar boven?

Allt du behöver veta om ångest – och hur du hanterar den

Lär känna din ångest – så tyder du kroppens signaler