Läs mer: Här är 7 fördelar med att vara introvert
”Hey, are you awake? What are you doing up this late? Just had trouble staying asleep? Okay, I can help you fall back to sleep.”
Orden viskas fram i en video av Youtubern ASMR Darling. Ljudet av viskningar, blad som vänds i en bok, naglar som lätt slår mot en hård yta och en borste som drar genom ett hårsvall är några exempel på ljud som hos vissa kan framkalla en känsla av välbehag, avslappning och rysningar i kroppen.
Det kallas ASMR – Autonomous sensory meridian response. Fenomenet kännetecknas av en kittlande känsla i huvudet, hårbotten, längs ryggraden eller andra delar av kroppen och stimuleras fram av olika ljud som kallas för ”triggers”. Du vet den där behagliga känslan du får när någon pillar med ditt hår, eller ger dig en hårbottenmassage? Det är ungefär samma känsla. Ljuden används bland annat för att lindra sömnsvårigheter och ångest.
Jenny Jägerfeld, leg. psykolog och författare, är en av de som upplever ASMR. Hon har alltid tyckt om när folk viskar och prasslet av böcker och fått en behaglig, pirrande känsla av ljuden. Men hon avfärdade det alltid som en konstig grej i hennes hjärna – fram till för några år sedan.
– En kompis tipsade mig om en podd där de pratar om det här fenomenet. Jag tänkte ’oh my god, det här är en grej, fler än jag känner såhär!’ Jag började göra research om vad är det är.
Jenny beskriver känslan hon får av ASMR-ljud som behaglig och lugnande. Det känns antingen på hjässan, i bakhuvudet eller går ner mot ryggraden.
– Det känns som väldigt mjukt, varmt, rinnande vatten. Fast det är ännu skönare.
Hon har försökt förklara känslan för vänner och familjemedlemmar och visat ASMR-videos. En del förstår helt och hållet. Andra tycker att en 45 minuter lång video med någon som viskar och viker handdukar är det mest provocerande de sett. Själv lyssnar Jenny på ASMR varje kväll när hon ska sova och har gjort i drygt två år. Hennes bästa tips? Att använda hörlurar – då får du starkast effekt.
– Jag var väldigt stressad under en period och har ADHD, så det är mycket tankar som flyger runt i huvudet. Lyssnar jag på en podd blir jag så inne i den men jag somnar varje kväll till ASMR.
Läs mer: Här är alla Disneyfilmer som släpps i år – och 2019
Fenomenet har bland annat beskrivits som ”hjärnorgasm” eller ”hjärnmassage” – men det är (för de flesta) ingen sexuell känsla. ASMR hade inte ens ett namn förrän 2010. Men från diskussionsforum på nätet och i bloggar har en hel subkultur vuxit fram kring fenomenet. I dag finns det flera tusentals videos på Youtube där så kallade ASMR-artister viskar och prasslar dig till sömns.
En av de största på Youtube är ASMR Darling med 1,3 miljoner prenumeranter. Hennes mest populära video – ”ASMR 10 Triggers To Help You Sleep” – har 21 miljoner visningar. En del ASMR-artister gör även rollspel där de med mjuka, försiktiga röster iscensätter ett besök hos frisören, läkaren eller låtsas sminka dig. Med andra ord situationer där du blir omhändertagen och ompysslad.
Populariteten till trots finns det knappt någon forskning om fenomenet och inte heller någon vetenskaplig förklaring på varför vi reagerar som vi gör på ljuden. Det finns inte heller någon förklaring på vad som händer i hjärnan när vi upplever det. Det finns dock ett par, om än väldigt spekulativa, teorier.
– En tanke är att man på något sätt har en rest kvar från sin spädbarnstid, om man hade bra föräldrar som tog hand om en. Det mjuka sätt man är på runt ett spädbarn med att viska och klä på och av en, det är så otroligt omhändertagande. En del tänker att det är en rest från den behagliga uppmärksamheten som man då återupplever när man får den här ohämmade uppmärksamheten med ASMR, säger Jenny.
En annan teori är det är biologiskt nedärvt från vår tid som primater. Att ASMR-känslorna skulle vara någon typ av sensorisk belöning för att vi pysslat om, plockat bort smuts och löss från de andra i vår grupp. Forskningen har helt klar långt kvar att gå – men Jenny ser många möjligheter.
– Många använder det framför allt som hjälp till insomning eller som ångest- eller smärtlindring. Om man kan forska mer i det och förstå vilka som upplever ASMR och på vilket sätt det fungerar, skulle man kanske istället kunna skriva ut ASMR på recept istället för psykofarmaka, som dessutom är beroendeframkallande.
Foto: IBL, ASMR Darling