Olika kroppstyper Baaam

Vad är kroppsneutralitet? Baaam reder ut begreppet

Ordet body neutrality har börjat synas allt mer. Men vad innebär egentligen kroppsneutralitet? Och vem är den stora förespråkaren? Baaam reder ut begreppet.

Vad är kroppsneutralitet?

Det har länge pratats om kroppspositivism, som på engelska heter body positivity. Men nu har ett nytt ord i diskussionen om kroppar börjat nämnas allt mer. Body neutrality, som på svenska översätts till kroppsneutralitet. Begreppet innebär helt enkelt att det inte är kroppen som ska vara i fokus. Den bara finns där.


Jameela Jamil förespråkar kroppsneutralitet

Jameela Jamal.

Jameela Jamal.

Skådespelerskan Jameela Jamil, som spelar huvudrollen i serien The Good Place, är en stor förespråkare för kroppsneutralitet. Hon har dels en privat Instagram med 2,5 miljoner följare, men driver även kontot i_weigh, som inte alls handlar om vikt.

Kontot används istället som en plats för representation, där olika typer av människor får lyfta fram sina egenskaper, istället för att prata om sina kroppar. Det görs bland annat genom att de syns på en bild som fylls med egenskaper och tankar som representerar dem. Såhär till exempel:


Hyllades av Taylor Swift

I en ny intervju på Apples radiokanal Beats 1 pratade diskuterade Taylor Swift om det faktum att hon ständigt blivit och blir granskad för att hon valt att leva sitt liv i rampljuset. Där berömde hon Jameela Jamil för att hon lyfter kroppsneutralitet.

– Tack gode gud för att vi haft MeToo-rörelsen och rörelser där vi tittar på oss själva som ett samhälle och vi tittar på internaliserat kvinnohat. Vi tittar på sätter vi kritiserar kvinnors kroppar. Vi har otroliga kvinnor där ute, som Jameela Jamil, som säger att ”Jag försöker inte sprida kroppspositivism, jag försöker sprida kroppsneutralitet så att jag kan sitta här och inte tänka på hur min kropp ser ut”, sa hon i intervjun.

Jameela Jamil har svarat på Taylors beröm genom att ta en skärmdump av en av artiklarna som skrevs efter radiointervjun.

”Det är fint att veta att mina ord även når de mest granskade och trakasserade personerna och kan hjälpa på minsta sätt”, skriver hon på Instagram.


Var kommer begreppet kroppsneutralitet ifrån?

Många kanske tror att det är Jamila själv som uppfunnit begreppet. Men enligt The Guardian har ordet använts sedan 2015 och blev mer populärt efter att en kvinna som heter Anne Poirier, som är fitnesscoach, använde det i sina kurser i Vermont för två år sedan.

Efter att kontot i_weighväxt på instagram har begreppet växt allt mer.

LÄS MER:

Taylor Swift hyllar kroppsneutralitet: Vi har gjort otroliga framsteg

Instagram tar ställning – nekar bilder som bidrar till vikthets