Baaam Frida MåBra Våga prata kampanj psykisk ohälsa Anders Hansen Therese Lindgren Tusse

Nu lanserar vi #vågaprata – för att belysa psykisk ohälsa

I samband med världsdagen för psykisk hälsa gör MåBra, Baaam och Frida på Aller media en gemensam satsning mot psykisk ohälsa, med kampanjen #vågaprata.
#Vågaprata
0:52

Efter reklamen: #Vågaprata

(0:52)

Slå på ljud

Hälften av Sveriges kvinnor i åldrarna 18–64 besväras av oro eller ångest*. Kvinnor vårdas nästan dubbelt så ofta som män för ångest- och stressyndrom – och får oftare vård för depression.

Varje år den 10 oktober infaller världsdagen för psykisk hälsa, för att öka kunskapen och förståelsen kring psykisk ohälsa. I år väljer vi på Baaam att uppmärksamma dagen genom kampanjen #vågaprata – ett gemensamt samarbete mellan oss och våra systersajter MåBra och Frida.

Projektet innefattar exklusiva intervjuer om psykisk hälsa med offentliga röster som Tusse, Therese Lindgren, Aysha Jones och Lova, experter som Anders Hansen och Siri Helle, samt ideella föreningar som Tjejzonen och Mind.

– Jag är oerhört glad över att så många vill ställa upp och berätta om sin psykiska ohälsa för att lösa upp stigmatiseringen. Profilerna berättar sin historia, experterna förklarar vad psykisk ohälsa är och organisationerna visar att de finns där för den som mår dåligt, säger Hannah-Fina Rohrmüller.

Vi hoppas att vi med #vågaprata kan uppmuntra så många som möjligt att våga berätta för andra att man mår dåligt – och att det finns hjälp att få.

– Förhoppningsvis har den där knuten i magen lösts upp lite och de vågar prata om att de mår dåligt, avslutar Hannah-Fina Rohrmüller.

Kampanjen pågår under 4–10 oktober och alla artiklar och videos hittas här: #Vågaprata. Följ oss i sociala medier för att inte missa något!

*Källa: Nationella folkhälsoenkäten 2020

Relaterade artiklar
Aysha Jones om utmattningen: Jag är mycket snällare mot mig själv nu
Psykologen: Så påverkar sociala medier din mentala hälsa