Välj smart mat och slipp träningsvärken!

Kan man få träningsvärken att försvinna genom att äta en viss typ av mat? Näringsfysiologen Fredrik Paulún har svaret på frågan!

– Det finns en del mat som verkar minska inflammationen och träningsvärken, men det är lite varierande resultat när man studerar dem en och en. I vissa studier tycks fet fisk ha en dämpande effekt på träningsvärk tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper, förklarar Fredrik Paulún.

Vad bör man äta innan ett träningspass för att undvika träningsvärk?

– Kryddor är generellt antiinflammatoriska och gurkmeja, ingefära, vitlök och kanel kan vara smart att fokusera på. Även en kost rik på antioxidanter kan eventuellt hjälpa till att förebygga träningsvärk. Ät mycket frukt, bär, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, olivolja, rotfrukter, nötter och frön. Kreatin och grenade aminosyror är kosttillskott som också kan ha en skyddande effekt enligt viss forskning.

Efter passet, vad ska man äta då?

– Försök att snabbt få i dig cirka 30 gram protein och 50 gram kolhydrater, så att du får en snabb återhämtning och kan dra nytta av den mikroskada som du orsakat musklerna. Den är trots allt ett kvitto på att du tränat hårt och då behövs näring för att bygga upp muskelmassan.

Säg att man redan har träningsvärk, kan man då bota den med mat?

– Det är svårt att göra så mycket åt träningsvärken eftersom den då redan uppkommit under träningen. Då gäller det att äta ordentligt för att verkligen bygga upp de påfrestade musklerna. Dessutom upplevs smärta mycket starkare om du är hungrig, så undvik det, säger Fredrik Paulún.

Fredrik Paulún är näringsfysiolog, författare och driver egna livsmedelsmärket Paulúns.

Foto: All Over Press, Peter Knutson