Så fungerar Barbiedrogen – och därför är den farlig

Så fungerar Barbiedrogen – och därför är den farlig

Läkemedelsverket varnar för Barbiedrogen som är aktuell varje år inför sommaren. Barbiedrogen melanotan 2 sägs göra dig brun och smal – men kan vara direkt livsfarlig.

Varje sommar dyker diskussionen om den så kallade Barbiedrogen upp. I kommentarsfält i grupper på Facebook köps och säljs drogen, som egentligen heter melanotan 2, öppet och den både hyllas och sågas. Men vad är det egentligen för något?


Vad är Barbiedrogen?

Barbiedrogen, eller melanotan 2, är ett hormonpreparat som injiceras i kroppen och som stimulerar melanocyterna att producera melanin. Det gör att man ser solbränd ut men drogen sägs också göra användaren smalare och öka sexlusten. Det finns inga godkända läkemedel på marknaden i Sverige som innehåller melanotan 2 och all försäljning är olaglig.


Är Barbiedrogen farlig?

Redan 2011 gick Läkemedelsverket ut med en varning för Barbiedrogen. Bakgrunden till varningen är att melanotan 2 allvarligt kan skada användarens hälsa och Läkemedelsverket avråder från all typ av användning av den.

– Här handlar det bara om att tjäna pengar och försäljarna bryr sig inte om människors hälsa över huvudtaget, sa Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olaglig läkemedelshantering, då.


Varför är Barbiedrogen farlig?

Då drogen ska blandas ihop av användaren själv och sedan injiceras med en spruta är hälsofaran stor. Det finns ingen kontroll av dosen man för in, ingen garanti att sprutorna som säljs är sterila och därtill finns en risk för infektioner orsakade av bakterier som kan leda till allvarlig blodförgiftning.

Symptom som rapporterats är också illamående och kräkningar och Läkemedelsverket råder användare som känner av illamående att omedelbart kontakta sjukvården.

En längre användning av drogen kan leda till hudcellsförändringar och det finns även fall där användare av melanotan 2 utvecklat hudcancer.


Är Barbiedrogen olaglig?

Ja. Det finns i dag i Sverige inga godkända läkemedel med melanotan 2 på marknaden och all försäljning och import av drogen är därför olaglig.

Källa: Läkemedelsverket
Foto: IBL