Zandra bytte vardagen i Sverige mot yogastränder i Indien

Zandra bytte vardagen i Sverige mot yogastränder i Indien

Från frilansliv i Sverige till yogaliv i Bali och Indien. Zandra följde sitt hjärta till andra sidan världen – men det har inte varit helt utan motgångar.

Zandra levde tillsammans med sin pojkvän sedan flera år tillbaka och deras hund. Karriären som frilansjournalist gick bra, med uppdrag för de största magasinen och som profilerad krönikör i Aftonbladet.

– Jag kunde inte leva det liv jag levt längre. Det kändes alldeles för inrutat och jag fick svårt att andas till slut. På något sätt kändes det som om jag inte hade något annat val än att lämna Sverige och ge mig ut och resa. Det var som att själen längtade så fruktansvärt mycket efter någonting, frihet förmodligen. Jag var helt säker på att det var det enda rätta att göra.

Minns du ögonblicket när du fattade beslutet?

– Ja, jag hade nyss kommit hem från Indien efter att ha utbildat mig till yogalärare i mars i år och jag bara visste: Jag är inte färdig med världen. Jag vill ha mer. Livet handlar ju om att uppleva saker. Att inte bara sitta i min frilansfåtölj i en Stockholmsförort och drömma om att följa mitt hjärta.

Hur reagerade dina nära? 

– Den pojkvän jag hade då blev inte överlycklig om vi säger så. Tyvärr kunde vi inte hålla ihop vår relation, och jag förstår honom, när jag säger att jag ska resa iväg på obestämd framtid. Mina vänner och min familj har varit väldigt stöttande och förstående.

Har du stött på några fördomar?

– Jag träffade en del backpackers på Bali som vandrade runt med sina bucketlists på vilka turistgrejer de vill göra och uppleva. Jag är inte riktigt ute på en sån resa, i början ville jag mest hitta en plats och låtsas att jag bodde där. Så jag stannade på ett litet ställe, yogameckat Ubud på Bali i sex veckor. De flesta turister kommer dit och stannar ett par dagar innan de tröttnar så vissa tittade lite märkligt på mig som valde att hänga kvar så pass länge.

När och hur väcktes ditt yogaintresse?

– För tre år sedan när jag var på en semester i Mexiko. Jag tog surflektioner och flickvännen till vår surflärare var yogalärare. Jag bara kände så starkt: ”yoga, det är dags för mig att börja med det nu”. Jag styrketränade mycket på den tiden och var hopplöst stel. Jag var så otroligt nervös över att gå på min första yogaklass, jag tänkte att alla skulle vara superbendy, men insåg snabbt att människor som går på yoga är precis som vilka vanliga dödliga människor som helst.

Varför är yoga så viktigt för dig?

– En månad efter att jag började med yoga kunde jag sluta äta antidepressiv medicin. Jag bara visste ”jag behöver inte de här längre”. Yogan håller mig centrerad och balanserad i en tillvaro som ibland kan vara rätt hektisk och intensiv.

Berätta om en vanlig dag i ditt liv!

– Jag mediterar en timme på stranden, yogar i två timmar, äter brunch och sen ägnar jag dagarna åt att hjälpa till med vad jag kan hjälpa till med här. Vi äter middag tillsammans, personalen och gästerna, en stor vegetarisk buffé varje dag. Ibland håller jag i en guidad meditation på kvällarna, annars brukar jag gå på någon av de kvällsaktiviteter som hålls här. Yoga, chanting eller föreläsningar.

Känner du någon gång att du bara vill dra hem igen?

– Jag fick parasiter när jag var på Bali och har kämpat med dem i över tre månader nu. Vissa dagar har jag ont i magen och bara gråter och tänker att jag vill åka hem. Andra dagar vill jag bara fortsätta resa i minst ett halvår till. Vi får se. Jag hoppas på det bästa.

Hur tar man den där drömmen om att förändra sitt liv vidare och gör den till verklighet?

– Bara gör. Fundera inte så mycket. Innerst inne vet du vad du vill. Sedan spelar det ingen roll vad vänner eller familj eller arbetsgivare tycker om saken. Det här är så klyschigt, men livet är så kort. Passa på att skapa någonting vackert av det!

Läs mer:
5 enkla yogaövningar för nybörjare
Så tänker du dig stark
Topplistan: sommarens nyttigaste glassar

Foto: Privat