Annons
 

Efter 25 operationer – nu kämpar Hanna för att andra ska slippa hennes lidande

Vid förlossningen sprack Hanna från slidan till ändtarmsöppningen och den enda informationen hon fick var en broschyr. Efter 25 misslyckade operationer kämpar hon för att andra kvinnor ska få bättre vård.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador – blev kallad ”mediahora”

En allvarlig förlossningsskada ledde till ett missbruk av smärtstillande, blodförgiftning och 25 tarmoperationer. Hanna Öhman driver en av Norrbottens största bloggar där hon berättar öppet och ärligt om vardagen med förlossningsskador.

Annons

Hon fick skadorna i samband med att dottern föddes i november 2011. Det var en snabb förlossning och någon dag senare åkte hon hem med en broschyr om att hon fått en analsfinkterskada. Det innebär en skada eller spricka i underlivet mellan slidan och ändtarmsöppningen och refereras även till som sfinkterruptur eller sfinkterskada. Hon fick råd om att dricka mycket vatten, äta en fiberrik kost och att hon kunde ha problem med gaser de första veckorna. Men mycket mer information än så fick hon inte.

– Efter tre veckor började jag få mer smärta i rumpan. Jag hade jätteont och fattade inte då att det var förlossningsskador, säger Hanna.

Vårdcentralen misstänkte hemorrojder och ordinerade smärtstillande.
– Jag missbrukade de där smärtstillande och fick ta dubbel dos för att ens kunna röra på mig.


Efter tre månader stod Hanna inte längre ut och tog kontakt med sin barnmorska. Hon fick träffa en läkare som efter ett analt ultraljud konstaterade att hon hade tre stora bölder i höger skinka.
– Utvändigt där jag blivit sydd hade det läkt jättefint. Men inne i tarmen hade det inte läkt, det fanns en öppning som var 5-6 cm i diameter, säger Hanna.

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

Hålet i tarmen läckte avföring och slaggprodukter och Hanna rullades direkt in i operationssalen. Läkarna har försökt laga tarmen under flera år utan att lyckas. I dag har Hanna en stomipåse för att låta tarmen vila. Dessutom drabbades Hanna 2015 av blodförgiftning när avföring gick ut i blodomloppet. Om två veckor väntar operation nummer 26. Men trots misslyckade operationer mår hon, både fysiskt och psykiskt, ganska bra.

– Just nu gör jag allt jag vet att jag inte kommer kunna göra när jag väl är opererad. Psykiskt har jag nog hela tiden mått bra. En av anledningarna till det är för att jag har kunnat vara öppen om allt.


Men när Hanna läser om sig själv i tidningar kan han bli chockerad över sin egen berättelse.
– Jag kan börja grina för jag tycker så synd om kvinnan i reportaget. Men det här är min vardag, jag kommer inte ens ihåg hur det var innan.

I framtiden hoppas Hanna på ett till barn, en framtid som nu är närmre än någonsin. När nästa operation är gjord, oavsett om den lyckas eller ej, har Hanna och hennes partner fått okej på att försöka med en ny graviditet. Den här gången med planerat kejsarsnitt.
– Vi har längtat efter ett syskon i flera år och nu håller det på att hända. Risken för att även den här operationen ska misslyckas är ganska stor, men jag kan ta det när det finns något annat planerat framåt som jag har längtat efter länge.

Foto: Privat