Annons
 

Här är 6 livsmedel som kan göra dig lite smartare (ja, det är sant)

Ja, du läste rätt – det är faktiskt möjligt att äta dig lite smartare. Och det handlar inte bara om fet fisk och omega 3. Spana in den heta smartmaten som enligt forskarna kan förbättra både ditt minne och din hjärnas hälsa i allmänhet.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Fisk

I omega-3 finns ämnet DHA som behövs för hjärnans funktion. Det kan, enligt en ny studie från Massey University i Nya Zealand, förbättra ditt minne och reaktionsförmåga. Studien, som gjordes på personer i åldern 18-45, visade tydliga förbättringar när försökspersonerna gjorde minnestester och reaktionstester efter ett halvårs regelbundet intag av DHA. Att äta fisk är med andra ord nyttigt för både din kropp och hjärna.

Blåbär

Förutom att de fantastiska bären innehåller mängder med antioxidanter är de även bra för hjärnan och minnet. Enligt studier från University of Cincinnati i USA får man både bättre minne och bättre kognitiv funktion av att regelbundet äta blåbär. Det finns även planer på fortsatta studier av blåbärs påverkan på demenssymptom. Boosta därför yoghurten eller gröten med några nävar blåbär.

Grönt te

Att grönt te har positiva hälsoeffekter har du garanterat redan hört. En studie från University of Basel visade att teet kan öka hjärnans förmåga att bearbeta och förmedla information. Det finns även ett gäng andra studier som visar att grönt te ökar aktiviteten i hjärnan och att arbetsminnet förbättras.

Annons

Läs mer! Här är livsmedlen du alltid ska köpa ekologiskt


Rödbetor

Rödbetsjuice både sänker blodtrycket och ökar blodflödet till hjärnan, bland annat enligt en studie från Forest University i USA. Blodflödet till hjärnan försämras med åldern, men ämnet nitrat som finns i olika betor öppnar upp blodkärlen och underlättar syretransporten. Denna upptäckt tros även kunna bidra i forskningen på att förebygga vissa former av demens. Tips! Nitrat finns även i spenat och ruccola.

Mandel

Byt ut jordnötssmöret mot mandelsmör. Mandel innehåller mängder av antioxidanten E-vitamin samt nyttiga omättade fetter och mineraler. Det finns även studier som tyder på att E-vitamin kan bromsa symptom av Alzheimers, dock i megadoser så det är på en rent medicinsk nivå. Mandel är dessutom ett godare och nyttigare alternativ till godis och en superbra icke-animalisk proteinkälla.

Vilka grönsaker är nyttigast? Här är 6 val som är hälsosammare än grönkål

Spenat

I bland annat spenat finns Vitamin K som kan förebygga Alzheimers, enligt National Center for Biotechnology Information i USA. Vitamin K hjälper även kroppen att reglera mängden kalcium i ben och hjärna. I en studie från University of North Caroline såg man även att brist på vitamin K kan leda till låga nivåer av kalcium, vilket orsakar en del av de skador som hjärnan får vid Alzheimers. Spenat är med andra ord inte bara gott utan även väldigt hälsosamt.


Foto Thinkstock