Annons
Här är herrlandslaget som sänkte sin ersättning – för damerna
 

Här är herrlandslaget som sänkte sin ersättning – för damerna

I höst har det stormat kring fotbollslandslagens ojämlika ersättningar. Men det finns de som lyckats jämna ut alla skillnader mellan herrar och damer.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs också: Jo, kvinnor får högre löner – men det går riktigt långsamt

Det har under året skrivits om damlandslaget i fotboll som i flera år fört diskussioner med Svenska fotbollförbundet om en mer jämställd ersättning. Likadant har det sett det ut i Danmark där dispyten gick så långt att laget inte kom till VM-kvalmatchen mot Sverige. Trots att det nu är 2017 verkar det vara långt från jämställt inom idrottsvärlden (något som inte minst #timeout påvisat).

Annons

Läs också: Därför vägrar damlandslaget gå på Fotbollsgalan

Men det finns solskenshistorier. Sportbladet kunde nämligen avslöja att handbollsherrarna redan för två år sedan sänkte sin ersättning för att damerna skulle kunna höja sin till samma nivå.
– Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar, säger Tobias Karlsson, som då var lagkapten i herrlandslaget.

Numer får både herrar och damer 700 kronor om dagen om man spelar i landslaget. Dessutom har även medalj- och kvalbonusen justerats så att de är precis lika oavsett kön.
– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.


Landslagsspelaren Isabelle Gulldén är väldigt nöjd med hur de löst situationen.
– Vi har jobbat hårt för det och förbundet har lyssnat jättebra. Handbollen har verkligen tagit ett steg i rätt riktning och det är jag väldigt stolt över.

Läs också: Kvinnor i idrottsvärlden talar ut: ”Jag säger nej. Han tar mina kläder. Han våldtar mig”

Foto: IBL

 


 
 


Annons