Arkitekten som blev hjälte.

Här är kvinnan som saknas i HBO:s Chernobyl

Miniserien Chernobyl av Johan Renck gör succé på HBO och detaljrikedomen och den historiska korrektheten hyllas unisont. Men det finns en sak som saknas i serien – och det är den okända hjälten Maria Protsenko som ritade staden Pripjat.

Arkitekten som blev hjälte.

Videon kunde inte hittas

På bara några veckor klättrade tv-serien Chernobyl upp som nummer ett på listan över IMDb:s högst rankade tv-serier någonsin. Den klår med andra ord såväl Game of Thrones som Band of Brothers, Planet Earth och Breaking Bad – och det med hästlängder. I skrivande stund rankar serien 9,6 på IMDb och på Rotten Tomatoes har den ett genomsnittsbetyg på 4,8 av 5.


Hyllningarna kommer bland annat av den enorma detaljrikedomen och autenticiteten i serien. Till exempel syns barnen bära skoluniform på lördagar – något som skulle kunna verka som en felaktighet för den oinsatte, men i Sovjet gick barn i skolan även på lördagar ända fram till 1989. Det ligger även gedigen research och läkarkonsultationer bakom de sminkade skadorna på de strålsjuka patienterna. Glasen de dricker ur, cigaretterna de röker, bilarna, tapeterna, kläderna, uttrycken, kroppsformerna… allt noggrant utvalt efter två och ett halvt års researcharbete.

– Jag gör mitt bästa för att leva efter principen att om du ska berätta en historia som du själv inte har levt, berätta den då med respekt för dem som levde den. Och ett sätt att visa den respekten på är genom att få till detaljerna rätt. Vi var besatta av det, säger manusförfattaren och skaparen av Chernobyl, Craig Mazin, till Vice.

Karaktärerna är även de baserade på verkliga personer – från Gorbatjov, politikerna, ingenjörerna och gruvarbetarna till brandmanshustrun Ljudmila Ignatenko. Eller ja, det finns två undantag. Dels är karaktären Ulana Khomyuk, spelad av Emily Watson, påhittad. Hon representerar ett flertal forskare och andra sakkunniga som insåg faran och som ansåg att KGB mörkade för mycket. Och det andra undantaget är en verklig person som inte finns omnämnd i serien, nämligen Maria Protsenko. Något som Jack Werner uppmärksammade i en kulturkrönika i Dagens Nyheter.

Arkitekten som blev hjälte

Maria Protsenko var chefsarkitekten bakom Pripjat, staden som byggdes i samband med – och i direkt anslutning till – Tjernobyls kärnkraftsverk. Det var till henne soldaterna vände sig när de behövde kartor över staden för att mäta strålningen i de olika områdena och för att evakuera.

Men det fanns ett problem. Kopiatorer var förbjudna i Sovjet vid den här tiden, på grund av risken för spridning av propaganda och annat förbjudet material. Så Maria Protsenko fick sätta sig ned och rita kartor åt soldaterna – för hand.


Staden Pripjat byggdes för att husera arbetarna på Tjernobyls kärnkraftsverk. Staden blev snabbt populär bland unga och vid katastroftillfället räknar man att omkring 50 000 invånare levde där. Men ingen kände staden så väl som Maria Protsenko, kvinnan som byggt, utformat – och var i färd med att expandera – Pripjat.

Det tog myndigheterna en och en halv dag efter explosionen på kärnkraftverket innan de började evakuera Pripjat. Det var Maria Protsenko som räknade ut hur många bussar som skulle behövas för evakueringen, och siffran landade slutligen på 1 225. Hon åkte själv med i den allra sista bussen och plockade upp fotgängare i Pripjats avkrokar och gränder.

Maria Protsenko trodde in i det sista att evakueringen av hennes älskade Pripjat bara var temporär, och kanske lät man henne också tro det. Men platsen dödförklarades i samma sekund som reaktor fyra exploderade.

I boken Midnight in Chernobyl av författaren Adam Higginbotham kan du läsa mer om Maria Protsenko och hur hon i skymundan uträttade stordåd vid katastrofarbetet runt Tjernobyl.

Källa: Dagens Nyheter, Fast Company, Vice

Läs mer:

Allt du behöver veta om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl