
Har din vän drabbats av ortorexi? Så vet du – och så hjälper du
När går träningen från lust till att vara ett problem? Vi frågade en expert om när man borde börja oroa sig för sin kompis eller partner.
Av: Malin Ny
Läs mer: 15 sätt att lindra stress och ångest (som inte är träning eller meditation)
Många har i flera år haft koll på ätstörningar som bulimi och anorexi, men under senare år har även kunskapen om ortodexi ökad. Ortorexi är en relativ ny ätstörning som uppmärksammades och namngavs av den amerikanska läkaren Steven Bratman. Tillståndet innebär att du är tvångsmässigt övernyttig när det gäller framför allt mat, men ibland även träning.
Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, med den skillnaden att viljan att bli smal ersatts av en önskan om kroppskontroll och ett hälsosamt levnadssätt. Ortorexi kan drabba vem som helst. Men hur vet man när det är dags be vännen söka hjälp? Vi bad en expert om råd.
Yvonne Lin är vd på Ylab, en specialistklinik för ätstörningar med träning som kompensatoriskt beteende. Hon berättar att det viktigaste som anhörig eller kompis är att inte ge råd om kost och träning.
– Om du upplever att din kompis är väldigt nedstämd, orolig eller tvångsmässig i sitt förhållande till mat och träning tjänar kommentarer om det inte mycket till. När den ena tänker friskt och den andra sjukt uppstår nämligen ofta meningskiljaktigheter. Stämningen kan bli laddad och konflikter uppstå. I värsta fall skapas ett medberoende när man själv börjar att äta som den drabbade för att undvika bråk, säger hon.
Håll koll på de här symptomen:
# Hen äter färre och färre livsmedel.
# Kan inte äta vad hen anser vara onyttigt.
# Uppträder rastlöst.
# Tränar oftare och oftare.
# Får stark oro vid utebliven träning.
# Har rigida ritualer och bestämda upplägg för kost och träning.
# Drar sig undan socialt.
# Verkar ledsen och nedstämd.
# Kan tala osanning om hur mycket man tränat eller vad man ätit.
# Har svårt att koncentrera sig, minnas eller föra logiska resonemang.
# Kan inte göra något spontant.
Stämmer din vän in på de här symtomen? Då kan hen behöva hjälp. Visa då att du bryr dig och försök få din kompis att söka hjälp. Ju tidigare din kompis får hjälp, desto bättre, och inte minst kommer behandlingstiden att kunna bli kortare.
Foto: IBL, pressbild