Annons
 

Karin Nordin: Healthsplainern – en ny manlig expert i mitt liv

Han är en klassisk mansplainer, med hälsa som spetskompetens. En healthsplainer. Han vet exakt och han vill lära mig.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Föräldraledig eller gravid? Det finns ett okänt knep som ger dig mer pengar

Män älskar att berätta saker för mig, så har det varit så länge jag kan minnas. Det handlar ofta om saker jag redan vet, som hur mitt jobb fungerar, om mediebranschen och inte minst om mitt intresse, hästar och ridning. Jag har lyssnat artigt för det mesta. Många kvinnor känner igen sig i det här.

Annons

Nu har en ny typ av manlig expert dykt upp i mitt liv. Han är en klassisk mansplainer, med hälsa som spetskompetens. En healthsplainer. Alltså, missförstå mig inte nu. Jag gillar att lära mig nya saker. Jag är öppen för nya kunskaper. Men den här typen är så säker på sin egen överlägsenhet i alla frågor, och eftersom jag är tjej utgår han från att jag inte vet särskilt mycket. Det är därför han är så irriterande.

När jag berättar att jag gör en tidning om hälsa och träning fylls han av berättarlust. För det här med hälsa är ju så mycket mer än rosa smoothies (nähä?!). När jag nämner en artikel jag jobbar med hinner jag bara säga ett par ord innan han avbryter och berättar om en tio år gammal studie (vars resultat han dessutom tolkat fel, visar det sig).


På en fest frågar han om jag tror att jag skulle ha fått mitt jobb om jag var överviktig. Att jag tidigare varit chef på ett av Sveriges största magasin och mina resultat där har ingen betydelse, tänker han. Men det känner han i och för sig inte till. Han har egentligen ingen aning om vad jag gjort eller vem jag är. För han har berättat allt om sin karriär, från Handels och framåt, så det fanns ingen tid att prata om mig.

Nytt tillfälle, ny man. Vi snackar cykling. Det är tävlingar, dyr utrustning och förberedelser. Han har tränat och ätit enligt ett särskilt program, som han själv skapat. Det följs av en föreläsning om hur man ska leva för att bli smal. Själv är han lite tjock, men det spelar ingen roll. Han vet exakt och han vill lära mig.

Tanken att jag kanske vet ett och annat om det här slår honom inte ens. Han har läst flera böcker om sin diet. Han har inte ätit pasta på sju år nu. Hans kropp är helt fri från inflammationer. Jag smyger mig iväg. Jag tror inte ens han märker. Och vem vet, kanske sitter han fortfarande där och berättar.

Foto: IBL/Shutterstock

 


 
 


Annons